A héten kiderül végre, hogy ki lesz a FED elnöke

A hét középpontjában a FED lesz, ugyan is Donald Trump amerikai elnök meg fogja nevezni a jegybank elnökét. Jerome Powell a legesélyesebb a posztra, ezt az opciót már árazza is a piac. Szintén a héten lesz a FED kamatdöntő ülése is, ahol nem számíthatunk lényeges lépésre.

A legfontosabb kérdés a héten, hogy kit jelöl Donald Trump a FED elnöki pozíciójára, a friss hírek szerint Jerome Powellt nevezheti meg az amerikai elnök, ennek a valószínűségét már 82 százalékra teszi a piac, de Janet Yellen és Taylor is versenyben van még. Az alábbi jelöltek közül Taylor neve egy jelentősebb dollárerősödést eredményezhet, Yellen esetében kisebb dollár erő várható, Powell neve pedig már nem okozna nagy meglepetést.

Szerdán dönthet a kamatokról a FED, ahol a várakozások szerint nem lesz változtatás a monetáris politikában, a befektetőket a jövőbeli kamatpályára vonatkozó várakozások érdekelhetik. A piac jelenleg 85 százalékos valószínűséggel árazza a decemberi kamatemelést, az erős adatok fényében vélhetően kiáll majd a FED a decemberi kamatemeésé mellett.

Érdemes lehet figyelni Kínára is, érkeznek a legfrissebb konjunktúra mutatók, melyek a kínai gazdaság lassulását igazolhatnák. Többen gondolják úgy, hogy a kínai pártkongresszus után lassulhat a kínai gazdaság, mivel előtte csúcsra volt járatva a gazdaság, így nem maradt több tartalék a rendszerben. Különböző állami alapokon keresztül támasztották eddig a kínai piacokat annak érdekében, hogy a pártkongresszus nyugodtan teljen, ezt követően azonban magasabb volatilitásra lehet készülni.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top