A használtautó-export is nő a gyenge forint miatt

Nőtt a Magyarországról külföldre eladott használt gépkocsik száma tavaly, elsősorban a forinttal szemben erősödő euróárfolyam miatt – ismertette elemzésében a Weltauto.

Az MTI-hez eljuttatott közleményében a használtautó-kereskedő cég idézte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait, amely szerint 2012-ben 10 785 autót értékesítettek külföldre Magyarországról, mintegy 10 százalékkal többet a 2011-ben regisztrált, 9851 üzletkötésnél.
Az eladások összértéke megközelítette a 11,5 milliárd forintot.
A legtöbb használtautó Szerbiába és Németországba került. Szerbiából 6863 gépkocsi vásárlását regisztrálták, ezek a tranzakciók 63 százalékát fedték le. A második helyen Németország zárt 1288 autóval, 12 százalékos részesedéssel.
Sok koros autó távozik az ország déli szomszédjai felé, ott ugyanis az idős, olcsóbb autókat preferálják. Ugyanakkor a  kiáramló idős kocsik száma meg sem közelíti az országba érkező koros járművek mennyiségét – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója.
A németek ugyanakkor a fiatal, jobban felszerelt, így drágább gépkocsikat vették – tette hozzá a márkaigazgató.
A célországok között több különleges desztináció is szerepel, így vettek például autót Líbiából, Bissau-Guineából, Gabonból, Mauritániából vagy a Koreai Köztársaságból.
Motorizáltság szempontjából az 1500-2500 köbcentiméteres dízel variánsok voltak a kedveltek tavaly, 4976 autót vettek ebben a kategóriában. Szintén keresettek voltak az 1000-1500 köbcentiméteres benzinmotorral szerelt gépkocsik (2859 autó).
Mivel az euróárfolyam továbbra is 300 forint körül mozog, az idén is várható, hogy nagy számban viszik külföldre a magyar használt autókat – jelezte Horváth Zoltán. Megjegyezte, hogy a Weltauto értékesítéseiben ez a jelenség csak elvétve tapasztalható, az elmúlt évben 50-nél kevesebb gépkocsit adtak el külföldre országos hálózatukban.
A Weltauto a Porsche Hungaria csoport tagja, használt autók forgalmazására indult 2001-ben, ausztriai mintára. A
használtautó-kereskedők közül jelenleg a Weltauto rendelkezik egyedül országos értékesítői – jelenleg 38 tagú – hálózattal. (MTI)

Scroll To Top