A gazdasági növekedés húzhatja fel a biztosítók díjbevételeit

A jövő év érdemi fordulópontot jelenthet a biztosítási piac fejlődésében Molnos Dániel, a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) főtitkára szerint. Az MTI-nek adott interjúban a főtitkár ezt azzal támasztotta alá, hogy szoros összefüggés figyelhető meg a bruttó hazai termék (GDP) növekedése és a biztosítási szektor díjbevételének alakulása között.

Az idei évről még nem állnak rendelkezésre adatok, de az első kilenc havi statisztikák alapján az látszik, hogy 2013-ban még nem következett be valódi áttörés a piacon.
Az életbiztosítások területén ugyan nominálisan némi növekedés mutatkozott, ám ez egyértelműen az egyszeri díjas termékeknek volt köszönhető. A rendszeres díjas életbiztosítások volumene továbbra is stagnált, holott a piac stabil bővülését épp a lakosság hosszú távra szóló, rendszeres díjas életbiztosításainak növekedése alapozhatja meg.
A decemberi adójogszabály-módosítással 2014-től versenysemlegessé válik a nyugdíj-előtakarékossági termékek adózása, s ezzel új lendületet kaphat a nyugdíj-biztosítási piac – mondta a főtitkár. Az Európai Biztosítási Szövetség, az Insurance Europe statisztikái szerint az Európai Unióban igen sokféle a nyugdíjtermékek támogatása, de az is látható, hogy az EU szinte minden országában a nyugdíjba vonuláskor igénybe vehető megtakarításokhoz adókedvezmény is társul.
A nyugdíj-előtakarékosság megerősödése egyaránt érdeke a lakosságnak és az államnak, mivel a kedvezőtlen demográfiai tendenciák egész Európában, így Magyarországon is nagy kihívás elé állítják a nyugdíjrendszereket. A nyugdíjbiztosítások elterjedésével a társadalombiztosítás, illetve az állam terhei is enyhülhetnek, mivel a lakosság öngondoskodása hozzájárul a nyugdíjjövedelmek kiegészítéséhez – mutatott rá Molnos Dániel.
A főtitkár pozitív fejleménynek nevezte, hogy már tavaly óta adó- és járulékmentes a munkáltatók által köthető egészségbiztosítások díja, aminek hatására egyre több biztosító jelenik meg termékeivel ezen a piacon. Az egészségbiztosítások adókedvezménye, e biztosítások elterjedése egyre szélesebb körben nemcsak a színvonalas egészségügyi ellátást biztosítja egyre szélesebb rétegnek, hanem többletforrást is jelent az egészségügy számára. Ugyanakkor továbbra sem robbanásszerű a bővülés, inkább a lassú, folyamatos építkezés a jellemző – állapította meg a piaci szegmensről a MABISZ főtitkára.
A nem életbiztosítási piacon – döntően a gépjármű-biztosításoknak köszönhetően – enyhe, egy százalék alatti csökkenés mutatkozott a díjbevételben az idén az első kilenc hónapban. A kötelező gépjármű-felelősségbiztosítások díjbevételei – az előző év azonos időszakához képest – kissé tovább mérséklődtek, és csökkent a casco biztosítások díjbevétele is.
A casco biztosítási piacon mind a szerződésszám, mind a díjbevétel jelentős csökkenése látszik 2013-ban. A jelenség az újautó-értékesítés és a finanszírozott gépjárművek értékesítésének visszaesésével függ össze, s az előrejelzések szerint addig, amíg az újautó-értékesítésben nem történik fordulat, a casco piacon sem várható érdemi növekedés.
A vagyonbiztosítások piacának alakulását elsősorban a magyar gazdaság fejlődési üteme határozza meg, itt a főtitkár szerint már láthatók pozitív jelek. Például 2012-től új rendszer támogatja a mezőgazdaságból élőket, a gazdálkodókat. Az állami támogatási rendszer és az üzleti biztosítás összekapcsolása hatékony állami segítség a gazdák számára, másfelől lehetőség arra, hogy a gazdák – a mezőgazdasági biztosítások révén – egyre szélesebb körben éljenek az öngondoskodás lehetőségével is.
A lakásbiztosítások 2002-től megfigyelhető növekedése – darabszámban és díjbevételben is – megállt. A múlt év végén 3,012 millió darab szerződést tartottak nyilván a biztosítók, ami nagyjából 72 százalékos penetrációnak felel meg. Az elmúlt években a kárgyakoriság emelkedett, ennek oka az egyre gyakrabban előforduló szélsőséges időjárás, illetve a klímaváltozás.
Nem volt áttörés az utasbiztosítási piacon sem: továbbra is mindössze a kiutazók 30-35 százaléka köt utasbiztosítást. A penetráció növekedésének elősegítésében – nemcsak az utasbiztosítási, hanem egyéb piacokon is – komoly felvilágosító szerep hárul a MABISZ-ra – jegyezte meg a főtitkár.
Molnos Dániel tájékoztatása szerint a magyar biztosítási szektor tőkehelyzete továbbra is stabil: a jogszabályban előírt mértékhez képes több mint 200 százalékos tőkeerővel bír a rendszer. Tavaly mintegy 100 milliárd forintot fizetettek be a társaságok adóként, hozzájárulva ezzel a költségvetés adóbevételeinek növeléséhez, és a becslések szerint a 2013-as adófizetés is hasonló szinten alakul.
A szövetség fogyasztóvédelmi szerepéről szólva Molnos Dániel kiemelte: a korábban bevezetett, a kgfb-díjak hiteles összehasonlítására szolgáló MABISZ Díjnavigátor, illetve a befektetési jellegű életbiztosítások költségszintjét kifejező Teljes Költség Mutató (TKM) mellett 2013-ban létrehozták a Lakásbiztosítási Standard Termékvázlatot. Ez az eszköz azonos struktúrába rendezi a lakásbiztosítási szerződések lényeges elemeit, elősegítve az ügyfelek megfelelő tájékozódását.
A főtitkár szólt arról is, hogy 2013 szeptemberétől jogszabály teszi a Nemzeti Alaptanterv (NAT) részévé a biztosítás oktatását a gimnáziumokban. Ez fontos lépés annak érdekében, hogy a lakosság pénzügyi tájékozottsága minél magasabb szintű legyen – tette hozzá.(MTI)

Scroll To Top