A franciákat Vuhanból hazaszállító első repülőgép megérkezett egy dél-franciaországi katonai repülőtérre, egy utasnál jelentkeztek a tünetek

Megérkezett péntek délután a francia állampolgárokat az új koronavírus okozta járvány epicentrumának számító kínai Vuhanból hazaszállító első repülőgép a dél-franciaországi Istres katonai repülőtérre. A 180 utas között egy olyan ember van, akinél jelentkeztek a betegségre utaló tüntetek, őt elkülönítve egy marseille-i kórházba szállították, a többieknek két hétig, az új koronavírus feltételezett lappangási idejének végéig egy számukra kijelölt befogadóhelyen, egy tengerparti nyaralóközpontban kell maradniuk.

“Az érintett embert egyből a Timone kórházba szállították, természetesen kivizsgálják” – mondta Agnes Buzyn egészségügyi miniszter a délkelet-franciaországi Marignane repülőtéren tartott sajtótájékoztatóján. A tárcavezető korábban személyesen fogadta az Istres repülőtéren a 180 hazatérő franciát.
“Honfitársaink francia földre értek, ez mindannyiunknak megkönnyebbülés. Örülnek, hogy itthon lehetnek, biztonságban érzik magukat, azt hiszem” – fogalmazott a miniszter.

Elmondta, hogy a hazatérőknek – akiknek a Carry-le-Rouet nevű tengerparti nyaralóhely egyik üdülőközpontját jelölték ki karanténnak – alá kellett írniuk egy nyomtatványt, amely szerint két hétig nem hagyhatják el a központ területét.
“Azért jöttem, hogy elmagyarázzam nekik, hogyan fogjuk ellenőrizni őket, hogy maszkot kell viselniük, amikor kijönnek a szobájukból” – hangsúlyozta a miniszter. Jelezte azt is, hogy naponta kétszer megvizsgálják a hazatérőket, megmérik a testhőmérsékletüket.
Egy második repülőgéppel további franciák és más uniós állampolgárok várhatóan vasárnap érkeznek meg ugyanezen katonai repülőtérre.
Carry-le-Rouet településen délután 6 órakor általános tájékoztatót tartanak a helyieknek, akik előzőleg nem tudtak arról, hogy a településen lesz a Kínából hazatérők karanténja.
“A lakosoknak természetesen nem kell semmitől sem tartaniuk (…) a vírus főleg tüsszentéssel terjed, rövid 2-3 méteres távolságról” – mondta a miniszter.(MTI)

Scroll To Top