A feltörekvő régiók részvényeit preferálják a befektetési alapok

A feltörekvő piacokat és a részvényeket preferálják a globális befektetési alapok a fejlett régiókkal és a fix hozamú eszközökkel, illetve a devizákkal szemben – idézi az Emerging Markets pénzügyi hírportál a Bank of America Merrill Lynch tanulmányát.

A pénzintézet az idén február 1-7. között 251, együttesen 691 milliárd dollárt kezelő befektetési szakember megkérdezésével állította össze felmérését a globális alapok befektetési preferenciáiról és gazdasági növekedési várakozásaikról. Eszerint a befektetési szakemberek 2011 februárja óta a legnagyobb mértékben bíznak a gazdasági növekedésben, és nyereség-várakozásaik is két éve a legmagasabb szintre emelkedtek.
A befektetés-kezelő szakemberek 12 hónapja a legnagyobb mértékű bizalommal viseltetnek a feltörekvő térségek részvényeivel szemben: 43 százalékuk számolt be arról, hogy növelte a kategória súlyozását portfoliójában. Az euróövezeti befektetésekkel szemben azonban csökkent a bizalom, a befektetőknek már csak 8 százaléka súlyozta túl a kategóriát saját portfoliójában a benchmark portfolióhoz képest, szemben a januári 15 százalékkal.
A Bank of America Merrill Lynch elemzése azonban megállapítja, hogy az euróövezet még ezzel együtt is a második legnépszerűbb befektetési térség a feltörekvők után.
Ágazati bontásban a legnépszerűbb befektetési kategóriát a gyógyszeripari vállalatok részvényei adják, a második helyen pedig a technológiai vállalatok állnak – annak ellenére, hogy a kategória nettó túlsúlyozási értéke 2004 óta a legalacsonyabb szintre csökkent.
Banki papírokban a globális alapkezelők 2007 februárja óta a legnagyobb mértékben növelték befektetéseiket. Az amerikai alapkezelők 24 százaléka emelte túlsúlyosra befektetéseit amerikai bankok részvényeiben, ami a valaha elért legmagasabb arány.
Az elemzés szerint a befektetők a nyersanyag- és energiaipari papírokat kedvelik a legkevésbé.
A feltörekvő kategórián belül a kínai részvényeket preferálják leginkább a befektetők: 50 százalékuk tartja a kategóriát a benchmarknál nagyobb súlyozással portfoliójában. Februárban Kína után az orosz, thaiföldi és török részvények voltak még a legkedveltebbek az alapkezelők körében. „Romlott viszont a brazil részvények megítélése: az alapkezelőknek már 42 százaléka tartja a papírokat alacsonyabb súlyozással portfoliójában, ami a mindenkori legalacsonyabb aránynak számít” – írja a tanulmány.
Ágazati bontásban a feltörekvő piaci részvények között a tartós fogyasztási javak gyártói és a technológiai ágazatok képviselői szerepeltek megemelt súlyozással a portfoliókban, a pénzügyi részvények súlyozása pedig hat hónapja első alkalommal csökkent semleges szintre.
Az ázsiai-csendes-óceáni térség befektetői látványosan megemelték az indiai és indonéziai részvények súlyozását portfolióikban, csökkentették viszont a dél-koreai és az ausztrál papírokét.
A befektetési szakemberek az aktív növekedési stratégiát folytató vállalatokat kedvelik leginkább. A tanulmány megállapítása szerint 48 százalékuk szerint a vállalatoknak beruházásokra kell fordítaniuk a rendelkezésre álló forrásokat, és csak 12 százalékuk véli úgy, hogy elsősorban hiteleik törlesztésére kellene. (MTI)

Scroll To Top