A feldolgozóipar bővülését jelzi a januári BMI - Gazdasagportal.hu

A feldolgozóipar bővülését jelzi a januári BMI

A beszerzési menedzserindex (BMI) szezonálisan kiigazított 2013. januári értéke 55,9 százalékot mutat, 6,8 százalékponttal nőtt az előző hónaphoz képest – közölte pénteken a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT). A mutató értéke meghaladja a korábbi januári értékek átlagát, és az elmúlt tíz hónap értékét is felülmúlja.

Az indexet alkotó részindexek három kivétellel növekedtek decemberhez képest, az exportindex értéke 42 hónap után került 50,0 pont alá 2012 decemberében, de a 2013 januári érték már újból bővülésre utal.
A BMI 100 feldolgozóipari vállalat beszerzésért felelős vezetői körében havi rendszerességgel végzett felmérés alapján készül, amelynek 50 százalék feletti értéke a feldolgozóipari tevékenységek fellendülésére, 50 százalék alatti értéke a recesszió irányába való elmozdulásra utal.
A termelési mennyiség indexe nőtt decemberi értékéhez képest, és így a múlt havi szűkülés után ismét a termelt mennyiség növekedését jelzi. A mostani érték magasnak számít, az elmúlt 17 évben kétszer volt nagyobb az index értéke januárban (1998-ban és 1999-ben).
Az új rendelések indexe erősebben emelkedett, és a mostani a negyedik legmagasabb januári érték 1995 óta. A vásárolt készletek tovább növekedtek, folyamatosan ötödszörre is a 2012 augusztusában tapasztalt csökkenést követően.
Januárjában a foglalkoztatottsági index enyhén emelkedett, de ez is elég volt ahhoz, hogy növekedésbe váltson, harmadszor az elmúlt öt hónapban. A jelentés készítői szerint azonban a növekedés üteme minimális, és könnyen változhat a későbbi szezonális kiigazítások fényében.
A beszerzési mennyiség indexe emelkedett decemberi értékéhez képest, és egyúttal a mennyiség erősebb növekedését is jelzi. A mostani érték magasabb az elmúlt három év átlagánál, és az ötödik legmagasabb januári adat.
A beszerzési árak esetében az árak növekedésének üteme mérséklődött, és ezzel együtt a beszerzési árak már harmincötödik hónapja növekednek.
A késztermékkészletek szintje januárban alacsonyabb lett. A korábbi januári értékeket nézve az idei átlagosnak mondható, a tizedik legalacsonyabb 1995 óta, és csak enyhén múlja alul az 1995 óta mért hosszú távú átlagot, mely szintén a késztermékkészletek mennyiségének enyhe csökkenő trendjét mutatja.
A külpiaci mutatók közül az importindex értéke csökkent decemberhez képest, és tizenegy hónap folyamatos bővülés után először jelzi az import mennyiségének csökkenését. Az exportindex értéke erősebben nőtt az előző hónaphoz képest. 2012 decemberében 42 hónap után 50,0 pont alá került az index, de a januári érték ismét növekedést jelez. (MTI)

Scroll To Top