A Fed nem változtatott az irányadó dollárkamaton - Gazdasagportal.hu

A Fed nem változtatott az irányadó dollárkamaton

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) nem változtatott az irányadó 1,75-2,00 százalékos dollárkamat-sávon kedd-szerdai kamatdöntő ülésén.

A Fed monetáris politikai testülete, a nyíltpiaci bizottság (Federal Open Market Committee, FOMC) kétnapos ülését követő szerdai bejelentés összhangban volt a testület korábban tett monetáris politikai jelzéseivel és a piacon a mostani döntésről előzőleg kialakult elemzői konszenzussal.
A FOMC egyhangúlag döntött a kamatok változatlanul hagyása mellett. A döntés indoklásában azonban a gazdasági növekedési kilátásokról alkotott optimistább megítélésével a kamatok további emelésére tett egyértelmű jelzést. A Fed úgy látja, hogy a lakossági fogyasztás és a vállalati beruházások is “erőteljes mértékben” növekednek.

A Fed korábbi döntéseit követően az idén még két kamatemelésre tett utalást, amelyből a következő szeptemberben lenne esedékes. A döntéshozók által tett jelzések alapján az év végére 2,4 százalékos átlagos irányadó kamatszint várható.
A Fed legutóbbi, júniusi kamatdöntő ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően 25 bázisponttal 1,75-2,00 százalékra emelte meg az irányadó dollárkamat-sávot. A testület ezt megelőzően az idén márciusban emelte ugyancsak 25 bázisponttal a kamatsáv széleit, májusban pedig változatlanul hagyta.
A Fed 2008 és 2015 decembere között zéró közeli szinten tartotta gazdaságösztönző céllal az irányadó kamatot. A nyíltpiaci bizottság 2015 decemberében indította el a kamatemelési ciklust egy 25 bázispontos lépéssel. A következő évben, 2016-ban csak decemberben, 2017-ben viszont háromszor – márciusban, júniusban és decemberben – emelt ismét kamatot a Fed, rendre 25 bázisponttal.(MTI)

Scroll To Top