A CTP által bevezetett zöld kötvény a legnagyobb kötvénykibocsátás a közép-kelet-európai ingatlanszektorban

A CTP B.V. (CTPBVV) Közép-Kelet-Európa legnagyobb logisztikai ingatlantulajdonos és fejlesztő cége, valamint Európa öt legnagyobb logisztikai ingatlancégének egyike, 2020. október 1-én sikeresen bocsátott ki 650 millió euró értékű zöld kötvényt. Jelenleg a CTP zöld kötvényei jelentik a legnagyobb értékű kibocsátást a közép-kelet-európai ingatlanvállalatok körében. A kötvényeket nagy befektetői érdeklődés fogadta és többszörösen túljegyezték őket. Az ajánlati könyvben szereplő összeg meghaladta a 2 milliárd eurót.

 

A CTP rendkívül sikeres üzleti modellel rendelkezik, 100 parkot működtet Közép-Európában, amelyek több mint 500, piacvezető pozícióval rendelkező bérlőt szolgálnak ki a közép-kelet-európai régióban. A CTP emellett elkötelezett a fenntarthatóság iránt, és célja, hogy 2023-ig megteremtse a széndioxid-semleges működés feltételeit.

 

„A CTP a megfelelő piaci környezetben sikeresen bocsátotta ki kötvényeit. A logisztikai ingatlanok jelenleg stabil alapokkal rendelkeznek, különösen Közép- és Kelet-Európában. Hosszútávon elköteleződtünk a fenntarthatóság iránt, amelynek bizonyítéka az épületeinkre megszerzett BREEAM minősítések. A CTP stabil hitelfelvételi alapjait mind a hitelminősítő ügynökségek, mind a befektetők nagyon pozitívan értékelték. A vállalat két befeketetésre javasolt besorolást kapott a Moody’s-tól és az S&P-től, és a turbulens piaci környezet ellenére sikeresen bevezette a zöld kötvényeket – mondta Richard Wilkinson, a CTP csoport CFO-ja.

 

A vállalat – a fenntarthatóság iránti elkötelezettségének megfelelően – a zöld kötvények kibocsátása mellett döntött, ugyanis 2019-ben fontos stratégiai vállalást tett: a teljes logisztikai és ipari portfóliójára a BREEAM tanúsítvány „Very Good” és afölötti minősítés megszerzését.  A kötvények kibocsátásának nettó bevételét a CTP BV zöld kötvény keretrendszerének megfelelően a meglévő fedezett adósság refinanszírozására és a jövőbeni fejlesztések finanszírozására fordítják.
„Az erős kereslet miatt a jegyzések a kibocsátás után egy órán belül megindultak, és több mint 150 komoly befektetőtől érkezett megrendelés. Ez egy nagyon sikeresen debütáló kibocsátás a CTP számára“– tette hozzá Morgan Stanley, mint a Rating and Green strukturális tanácsadója.

 

A kiadás széles intézményi eloszlásban zajlott, elsősorban eszközkezelőknek értékesítve (60%), a legnagyobb kereslet az Egyesült Királyságban (32%), a DACH régióban (22%), a Benelux államokban (20%), valamint a közép-kelet-európai befektetők (10%) körében mutatkozott.

 

„Örömmel látjuk, hogy a CTP kötvények kibocsátását ilyen szakmai támogatás kísér, amely lehetővé teszi a vállalat számára, hogy alacsonyabb költségekkel és hatékonyabban finanszírozza önmagát” – mondta Jan Evert Post, a CTP befektetői kapcsolatokért felelős vezetője.

 

Az ingatag piaci környezet és a Covid-19 okozta válság ellenére a CTP zöld kötvényei iránt erős volt a kereslet, lehetővé téve a CTP számára a vonzó árazást, és az eredeti terveken felül 150 millió euróval megnövelt kibocsátást. A kibocsátás az eddigi legnagyobb, és – 2 milliárd euró feletti igénnyel – az egyik leginkább túljegyzett euró alapú debütáló kötvény egy közép-kelet-európai ingatlanvállalat esetében.

 

A 2025. szeptember 24-én lejáró kötvény fix éves kamata 2,125 százalék.

 

Az itt hivatkozott értékpapírok kizárólag regsztrációval vagy az USA egységes szerkezetbe foglalt, 1933-as Értékpapírtörvényében meghatározott regisztráció alóli mentesség esetén értékesíthetők az Egyesült Államokban.

 

Ez a közlemény nem minősül értékpapírral kapcsolatos nyilvános ajánlatnak az Egyesült Királyságban. Az Egyesült Királyságban az értékpapírokkal kapcsolatban nem hagytak és nem fognak jóváhagyni tájékoztatót. Ezt a közlemény kizárólag (i) az Egyesült Királyságon kívüli személyeknek, vagy (ii) olyan személyeknek, akik befektetési szakembereknek minősülnek a pénzügyi szolgáltatások és piacokról szóló 2000. évi törvény (pénzügyi promóció) 2005. évi rendeletének (a továbbiakban: a rendelet) 19. cikkének (5) bekezdése értelmében, illetve (iii) olyan magas nettó vagyonú szervezetek és más személyek számára közölhető törvényesen, akik a rendelet 49. cikke (2) bekezdésének a) –d) pontja alá tartoznak (az összes ilyen személyt együttesen „releváns személyeknek nevezik). Bármely befektetési tevékenység, amelyre ez a közlemény vonatkozik, csak a releváns személyek számára lesz elérhető és csak rájuk vonatkozik. Bárki, aki nem releváns személy, nem járhat el és nem támaszkodhat erre a dokumentumra vagy annak tartalmára.

 

A CTP-ről

A CTP Csoport kereskedelmi és ipari ingatlanokat fejlesztő és üzemeltető cég, amely teljes körű szolgáltatást nyújt csúcstechnológiai üzleti parkok építésére és kezelésére olyan nemzetközi és hazai vállalatok részére, amelyek stratégiai befektetéseket eszközölnek új és kiterjesztett projektekbe.

A CTP Csoport – mint a CTPark hálózat tulajdonosa és üzemeltetője – Közép- és Kelet-Európa legkiterjedtebb integrált, prémium üzleti park rendszere, több mint 5,8 millió négyzetméternyi A-kategóriás ingatlannal, 6 ország (Csehország, Szlovákia, Románia, Szerbia, Magyarország, Lengyelország) több mint 100 stratégiai lokációjában. A cég tulajdonában van többek között a ctPark Brno, amely jelenleg a legnagyobb ipari park Közép-és Kelet-Európában.

További információ: https://www.ctp.eu.

Scroll To Top