A csehek 37 százaléka elégedett az európai uniós tagsággal

Csehország európai uniós tagságával a csehek 37 százaléka elégedett, 24 százaléka elégedetlen, míg 34 százalék elégedett is, meg nem is – derült ki abból a legújabb országos felmérésből, amelyet a CVVM közvélemény-kutató intézet készített a csatlakozás 15. évfordulója alkalmából április első felében.

Az elégedettek aránya 2010 óta most a legmagasabb. A korábbi években az elégedettek aránya 40 százalék felett mozgott.
A felmérés pénteken ismertetett eredményei szerint a megkérdezettek több mint 80 százaléka úgy véli, hogy az EU-tagság növelte a bürokráciát, több felesleges hivatal jött létre és működik. Többségi vélemény, hogy az EU-nak túl nagy befolyása van a csehországi politikára és a döntésekre, az uniós törvények számos esetben korlátozzák Csehország mozgásterét, illetve hogy a rendszer következtében sok képzett cseh ember távozik más uniós tagországba.

A másik oldalon a lakosság többsége kedvezően ítéli meg, hogy bővültek a lehetőségei munkavállalásra, tanulásra, életre illetve akár a letelepedésre más tagállamokban. A megkérdezettek több mint fele egyetértett azzal, hogy az EU-tagság nagyobb katonai biztonságot is jelent Csehország számára.
Az európai uniós tagsággal elsősorban a fiatalabb generációk tagjai és a magasabb műveltséggel, életszínvonallal, jobboldali politikai orientációval rendelkező emberek elégedettek. Az idősebb, alacsonyabb végzettségű és baloldali irányultságú emberek körében alacsonyabb az EU-tagsággal való elégedettség.(MTI)

Scroll To Top