A cseh miniszterelnök szerint az integráció áll az EU és Oroszország konfliktusa mögött

Az Európai Unió és Oroszország konfliktusa mögött elsősorban a kelet-európai térség integrációjáról vallott eltérő elképzelések állnak – állítja Bohuslav Sobotka, cseh miniszterelnök.

A Respekt című társadalompolitikai hetilap legújabb, e heti kiadásában megjelent interjúban Sobotka megismételte, hogy nem ért egyet az amerikai katonai jelenlét megerősítésével Európában.
„Kezdetektől fogva az a meggyőződésem, hogy Ukrajna és Oroszország konfliktusának nincs katonai, csak politikai és diplomáciai megoldása. Ezért nem érthetek egyet az Egyesült Államok (katonai) egységeinek európai megerősítésével” – mondta a hetilapnak a kormányfő.
Kifejtette: Csehország nincs veszélyeztetve, de elismeri, hogy a balti országok veszélyeztetve érezhetik magukat. „A balti országokban erős orosz kisebbség vannak, ezért ott más a helyzet, mint nálunk” – szögezte le. Hozzátette: nincs semmiféle jele annak, hogy Moszkva a NATO vagy az EU valamelyik tagállamának a megtámadását tervezné.
Sobotka szerint Ukrajnának joga van önállóan dönteni jövőjéről.
„Abban a pillanatban azonban, amikor az unió folytatja az integrációt és a keleti irányú bővítést, összeütközésbe kerülhet Oroszországnak Kelet-Európa integrációjáról vallott eltérő elképzeléseivel. A katonai egységek megerősítésének a NATO hátárai mentén nincs semmi köze az ukrán-orosz konfliktus magjához” – jelentette ki a cseh miniszterelnök.
Sobotka szerint az eredeti elképzelés az volt, hogy ezt az előrelátható integrációs konfliktust tárgyalások útján megoldják.
„Csakhogy az ukrán állampolgárokban már reményeket keltettek, amelyekre ők azzal reagáltak, hogy tüntettek a volt ukrán kormány ellen, amivel ugyanakkor komoly konfliktust váltottak ki Oroszországgal, amelynek saját integrációs ambíciói vannak” – vázolta véleményét Sobotka. Leszögezte: a konfliktust az EU és Moszkva intenzívebb párbeszédével kellene megoldani.
A cseh kormányfő újra azt hangoztatta, hogy nem híve az Oroszország elleni általános gazdasági szankcióknak, mert azoknak kedvezőtlen hatásai lehetnének több európai uniós országra is.(MTI)

Scroll To Top