A ciprusi helyzet ellenére pozitív az eurózóna bankjainak középtávú kilátása

A ciprusi helyzet ellenére pozitívak a bankszektor középtávú kilátásai az eurózónában, azonban a nicosiai krízis is rávilágított arra, hogy törékeny és elhúzódó kilábalásra kell számítani – derül ki az Ernst & Young (E&Y) kedden nyilvánosságra hozott iparági gyorsjelentéséből.

A Negyedéves eurózóna pénzügyi előrejelzés szerint számos fontos mutató lassú javulásnak indulhat a következő 18 hónapban. Az Ernst & Young előrejelzése szerint 2013 fordulópont lehet az eurózóna bankszektorának. A nem teljesítő hitelek aránya az idén tetőzhet, valamint ez lehet az utolsó év, amikor szűkül a hitelezés.
A tanácsadó cég közleménye idézi Seregdy Tamást, az E&Y üzleti tanácsadási szolgáltatások üzletágának igazgatóját, aki úgy véli, hogy az eurózóna bankszektora a pozitív jelek ellenére továbbra is törékeny marad.
„A ciprusi krízis rámutatott, hogy a valutaunió bankrendszerében még mindig vannak gyenge láncszemek, ennek ellenére azt gondoljuk, hogy ezek jelenleg nem okoznak rendszerszintű problémát. Fontos azonban látni azt is, hogy a nicosiai krízis kapcsán Európa-szerte erodálódhat a betétesek bizalma” – mondta.
Seregdy Tamás szerint különösen jó hír, hogy Németország gazdasága és bankszektora már a második negyedévben pozitív képet mutat, ez pedig Magyarországra is kedvező hatással lehet a jövő évtől.
A jelenlegi helyzetben rendkívül fontos, hogy a bankok menedzsmentje képes-e további költségcsökkentő intézkedésekre és a működési folyamatok átstrukturálására. A befektetők ugyanis egyre inkább annak megfelelően választanak bankot, hogy a pénzintézet milyen stratégiai válaszokat adott a felmerülő problémákra – hangsúlyozta a szakértő.
A tavalyi mintegy 900 milliárdos visszaesést követően az idén várhatóan további 500 milliárd euróval csökken majd a bankok eszközállománya az eurózónában, 2014-től azonban már bővülésre lehet számítani a valutaunió egészét tekintve. A bankok eszközállománya már ma is nagyjából stabilizálódott például Németországban és Franciaországban, de még a jövő évben is csökkeni fog Olaszországban és Spanyolországban – mutat rá a nemzetközi tanácsadó cég előrejelzése.
Az üzleti és lakossági hitelezés 1,7 százalékkal csökkent tavaly az eurózónában, és ez a tendencia várhatóan folytatódik az idén is. Visszafogottabb, átlagosan 0,5 százalékos visszaesés várható a valutaunióban, viszont az északi és déli államok között ezen a területen is jelentős különbségek mutatkoznak: Spanyolországban 5,1 százalékos csökkenésre, Németországban pedig 0,8 százalékos bővülésre lehet számítani. 2014-től azonban már 2,9 százalékos bővüléssel lehet számolni az előrejelzések szerint.
A nem teljesítő hitelek aránya 7,2 százalékos csúcson tetőzhet az idén év végén az eurózónában a tavalyi 6,7 százalékos becsült érték után. A bedőlt hitelek aránya azonban már most csökkenésnek indult Németországban és Franciaországban, míg Olaszországban 10,2 százalékos, Spanyolországban 12,8 százalékos csúcsot érhetnek el az év végéig az E&Y jelentése szerint. (MTI)

Scroll To Top