A Btel nem tudja kifizetni a BTEL 2015/C kötvény tőke- és kamatköveteléseit - Gazdasagportal.hu

A Btel nem tudja kifizetni a BTEL 2015/C kötvény tőke- és kamatköveteléseit

A Business Telecom (Btel) Nyrt. a mai napig nem tudta teljesíteni az általa forgalomba hozott BTEL 2015/C elnevezésű, 10 ezer forint névértékű kötvények tőketörlesztését és kamatfizetését, közgyűlése után ad tájékoztatást arról, hogyan teljesíti kötelezettségét – jelentette be a tásaság a BÉT honlapján hétfőn.

btel_logoA közlemény szerint a fizetési határnap az információs összeállításban foglaltak szerint 2015. február 12. volt.
A likviditási problémák megoldásával összefüggésben jelenleg reorganizációs folyamatok zajlanak, melynek egyik legfontosabb állomása a 2015. március 20-ra meghirdetett rendkívüli közgyűlés, azt követően tud a társaság felvilágosítást nyújtani a kötvény tőke- és kamattartozás rendezésének formájával kapcsolatban – írja közleményében a Btel.
A közgyűlési előterjesztések szerint a társaság igazgatótanácsa kidolgozta a vállalat részletes reorganizációs tervét, mely hatékonyan kezeli a jelenlegi likviditási problémákat, tartható és teljesíthető módon ütemezi a lejárt kötelezettségek teljesítését, valamint biztosítja az Xprime termék piaci bevezetésén alapuló üzleti működés megvalósítását.
Az igazgatótanács elnöke a rendkívüli közgyűlésen tájékoztatja majd a tulajdonosokat a befektetőkkel a tőkeemelésről folytatott tárgyalások állásáról, a befektetői tőkeemelés részeként, az Xprime know-how magyarországi franchise jogainak értékesítéséről szóló és a SillINvest Kft.-t érintő tárgyalások állásáról valamint az Xprime know-how-val összefüggő franchise szlovákiai jogok értékesítésének állásáról.
Takács Krisztián, a társaság vezérigazgatója, az igazgatótanács elnöke a február 9-i rendkívüli közgyűlésen arról tájékoztatta a részvényeseket, hogy előrehaladott tárgyalások folynak egy befektetői csoporttal, amely 700 millió forintos tőkeemelést hajt végre és 800 millió forint összegű pénzkölcsönt nyújt a Btelnek. A tőkeemelési tranzakció részeként az Xprime magyarországi kizárólagos képviseletére vonatkozó nagykereskedelmi jogok engedményezését biztosító megállapodást írnak alá 5 éves időtartamra.
A befektetői ajánlat feltétele, hogy a Skillinvest Kft. aláírja a jelenleg birtokolt 500 ezer darab Btel elsőbbségi részvényre vonatkozó adás-vételi szerződést, melyben vevőként a Business Telecom Nyrt. szerepel, a részvények vételáraként pedig a jegyzési ár. A jelenleg érvényben lévő kötelezettségvállaló nyilatkozatot módosítják, 530 millió forintos tőkeemelést vállal a cég Btel törzsrészvények jegyzésével. A tőkeemelést apport (nem pénzbeli hozzájárulás) formájában teljesíti, az apport tárgya a Skillinvest Kft. tulajdonában lévő 2014. augusztus 21-én lejegyzett “Btel VIP IV” megnevezésű, zárt körben kibocsátott kötvények.
A befektetői ajánlat további feltétele a társaság egyik legnagyobb hitelezőjével történő megállapodás, melynek keretében a jelenleg fennálló lejárt követelés teljes összegének (aktuális egyenlege 1,15 milliárd forint) átütemezése az Xprime Szlovákiai nagykereskedelmi jogainak engedményezése terhére valamint zártkörű kötvény kibocsátása, melynek célja a Btel 2014/B kötvények, a Btel 2015/C kötvények valamint a részvényen alapuló kötelezettségek átütemezése, összesen minimum 700 millió forint bruttó értékben.
A fenti feltételek teljesülésének hatására a jegyzett tőke 1,23 milliárd forinttal nő, a lejárt kötelezettség állománya legkevesebb 2,3 milliárd forinttal csökken. A vállalat működését, a kötelezettségek terv szerinti teljesítését a vezérigazgató tájékoztatása szerint 1,5 milliárd forint összegű pénzügyi fedezet biztosítja, az Xprime hazai és nemzetközi terjeszkedése a megállapodások alapján biztosított lesz.
A társaság tavaly december 30-án jelentette be, hogy 950 millió forintos tőkeemelést hajt végre, így alaptőkéje mintegy 2 milliárd forintra nő, a részvényeket a Rahimkulov Timur ügyvezető által képviselt SkillInvest Kft. veszi át mint befektető. A SkillInvest még október 31-én nyilatkozott arról, hogy a 950 millió forint ellenértéket az igazgatótanácsi határozat meghozatalát követő öt munkanapon belül a BTel rendelkezésére bocsátja, azonban visszavonta a tőkeemelésről szóló nyilatkozatban foglaltak teljesítését.
A likviditási gondokkal küzdő céget az utóbbi időben többször is felszólította mind a BÉT, mind a pénzügyi felügyeletet is ellátó MNB a tájékoztatási kötelezettséggel kapcsolatos szabályok betartására és bírságot is kiróttak rá.(MTI)

 

Scroll To Top