A britek szerint gazdasági károkat okoznak a költségvetési megszorítások

A britek jelentős többsége most már úgy véli, hogy gazdasági károkat okoz a brit kormány drasztikus költségvetési megszorító programja.                                                                                                          

A The Observer című vezető baloldali vasárnapi brit lap megbízásából készült országos felmérés kimutatta, hogy a választók 58 százaléka szerint károsítják a brit gazdaságot a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció által 2010 óta bevezetett hiány- és adósságcsökkentési intézkedések. Az így vélekedők aránya csaknem a háromszorosa azokénak, akik szerint a kormány takarékossági programja a helyes gyógyír, ezt a véleményt ugyanis a válaszadóknak mindössze a 20 százaléka vallotta a felmérés során.
Ez rendkívüli fordulat, ugyanis a koalíció első két évében a legtöbb közvélemény-kutatás még az államháztartási konszolidációs intézkedések stabil többségi támogatottságát jelezte.
A brit kormánykoalíció békeidőben példátlan – a bruttó hazai termék (GDP) 11,2 százalékával egyenlő – államháztartási hiányt örökölt munkáspárti elődjétől a 2010. májusi parlamenti választások után, és azonnal radikális költségvetési konszolidációs programot hirdetett meg.
A hitelminősítők mindazonáltal még ennek ütemével sem elégedettek.
A Standard & Poor’s december közepén bejelentette, hogy leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta az addigi stabilról Nagy-Britannia lehetséges legjobb, „AAA” államadós-osztályzatának kilátását, arra hivatkozva, hogy a brit államadósság-ráta az évtized közepéig emelkedik, és csak utána kezd majd stabilizálódni.
A Moody’s Investors Service ennél is tovább ment: a múlt hónap végén megvonta Nagy-Britanniától a legmagasabb – e cég módszertanában „Aaa”-val jelölt – államadós-besorolást, egy fokozattal „Aa1”-re rontva a hazai és külső szuverén brit kötvénykötelezettségek osztályzatát.
Nagy-Britannia 35 év után vesztette el elit adósbesorolását, ugyanis 1978 óta mindegyik nagy hitelminősítő az „Aaa/AAA” szinten tartotta nyilván a brit államadósságot.
A takarékossági program választói megítélésére azonban a hitelminősítői lépéseknél valószínűleg nagyobb hatást gyakorol a megszorító intézkedéseket kísérő gazdasági visszaesés, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniát öt éven belül immár a harmadik recesszió fenyegeti.
Az első, 2008-2009-es recesszió az addigi leghosszabb volt a modern brit gazdaságtörténetben. Az akkori visszaesés 2009 harmadik negyedévéig tartott; az volt a hatodik olyan negyedév egymás után, amelyben csökkent a brit GDP-érték.
Nagy-Britannia két év elteltével ismét recesszióba került, mivel 2011 utolsó, valamint 2012 első és második negyedében is csökkent a brit hazai össztermék.
A tavalyi harmadik negyedévben – elemzői vélemények szerint elsősorban a nyári londoni olimpiai játékok egyszeri gazdaságserkentő hatásai miatt – növekedést mértek ugyan, de a brit gazdaság teljesítménye 2012 utolsó három hónapjában ismét visszaesett: a brit statisztikai hivatal (ONS) február végén közölt második – az elsővel megegyező – becslése szerint a tavalyi negyedik negyedévben a brit GDP-érték 0,3 százalékkal csökkent negyedéves összevetésben.
Elemzői vélemények szerint ezek után megvan a kockázata annak, hogy az utóbbi öt év két hosszú recessziós időszakát most egy újabb követi, vagyis Nagy-Britannia – az euróövezeten kívüli legnagyobb EU-gazdaság – hármas mélypontú recesszióba kerülhet.(MTI)

Scroll To Top