Szíria – Der Spiegel: szíriai lázadókat képeznek ki amerikaiak Jordániában

Szíriai lázadókat képeznek ki amerikai szakértők Jordániában, a titkos program már három hónapja tart – írta vasárnap megjelent számában a Der Spiegel.                                                                                                                            

A német hírmagazin beszámolója szerint eddig a Szabad Szíriai Hadsereg nevű felkelő szervezet 200 harcosa vett részt a programban, a következő időszakban pedig két jordániai táborban összesen hatszázan kapnak másfél hónapos kiképzést.
Az nem ismert, hogy az amerikai szakértők állami küldetést teljesítenek-e, vagy magáncég megbízásából dolgoznak, az viszont biztos, hogy több egyenruhás is részt vesz a programban – írta a Der Spiegel. A kiképzők elsősorban harckocsi-elhárításra kifejlesztett fegyverek használatát oktatják, hogy a felkelők meg tudják törni a szíriai hadsereg páncélosainak fölényét.
A német hírmagazin szerint a programot a jordániai titkosszolgálat szervezi a Szíria déli részén, a jordániai határ térségében tevékenykedő nagyobb felkelő csoportok vezetőivel együttműködve, azzal a céllal, hogy a tucatnyi csoportból összeálljon egy nagyjából 10 ezer fős egység, az úgynevezett Déli Egység, amelyhez nem csatlakozhatnak iszlamisták.
Az ammáni vezetés elsősorban azért fogott hozzá a programhoz, mert meg akarja akadályozni, hogy radikális jordániai szalafisták átszivárogjanak Szíriába, beépüljenek a felkelő csoportokba, majd visszatérve Jordániában szítsanak lázadást. Ammán azért is támogatja a felkelőket, hogy minél nagyobb befolyást biztosítson magának a polgárháború utáni időkre – írta a Der Spiegel.
Az ENSZ becslése szerint a Szíriában két éve kitört konfliktusnak több mint 70 ezer halálos áldozata van. Az országból nagyjából egymillióan menekültek el, és ugyancsak egymillióra teszik a belső menekültek számát.(MTI)

Scroll To Top