A britek szabadkereskedelemre szűkítenék az EU-tagságot – közvélemény-kutatás

A brit választók relatív többsége egyszerű szabadkereskedelmi megállapodásra szűkítené hazája kapcsolatait az Európai Unióval, vagy ha ez nem lehetséges, akkor inkább azt szeretné, ha Nagy-Britannia kilépne az EU-ból a The Times által szerdán közölt új felmérés tanúsága szerint.

A vezető konzervatív brit napilap megbízásából elvégzett országos közvélemény-kutatás kimutatta, hogy a britek 42 százaléka szerint a szabadkereskedelmi kapcsolatokon túl nem kellene másra kiterjednie Nagy-Britannia EU-tagságának. Egy olyan népszavazás esetén azonban, amely csak azt a kérdést tenné fel, hogy Nagy-Britannia az unió tagja maradjon-e, vagy kilépjen, a felmérésbe bevontak 46 százaléka válaszolta azt, hogy a távozásra voksolna; 35 százalék a bennmaradásra szavazna.
David Cameron konzervatív párti miniszterelnök az év elején pontosan ilyen népszavazást helyezett kilátásba. Cameron januárban bejelentette, hogy a brit választók a 2015-ben kezdődő következő parlamenti ciklus első felében népszavazáson dönthetnek Nagy-Britannia uniós tagságának jövőjéről.
Cameron az erőteljesen EU-szkeptikus konzervatív jobbszárny nyomásának engedve ígérte meg a népszavazást a brit EU-tagságról, jóllehet korábban még ellenezte az olyan – a brit politikai zsargonban „in or out” (maradni vagy kilépni) néven meghonosodott – referendumváltozatot, amely egyértelműen azt a kérdést teszi fel, hogy a brit választók az EU-n belül vagy kívül szeretnék-e látni hazájukat.
A kormányfő ugyanakkor kilátásba helyezte azt is, hogy a népszavazás előtt megpróbálja új alapokra helyezni Nagy-Britannia és az EU viszonyrendszerét, igyekezve elérni azoknak a döntési jogköröknek a „hazatelepítését” Brüsszelből, amelyek a kormány megítélése szerint nem az unió, hanem a tagállamok illetékességébe tartoznak.
A The Times megbízásából elvégzett, szerdán ismertetett új közvélemény-kutatás szerint azonban ennek sikerében a britek többsége nem bízik: a megkérdezettek 53 százaléka mondta azt, hogy nem vár sok eredményt Cameron e kezdeményezésétől.
Az EU-tagsággal kapcsolatos belpolitikai vita újult erővel lángolt fel azután, hogy a múlt héten megtartott részleges angliai és walesi helyhatósági választásokon korábbi eredményeihez képest átütő sikert ért el a legnagyobb brit EU-ellenes politikai erő, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amelynek elsődleges célkitűzése Nagy-Britannia kivonulása az Európai Unióból.
Komoly hazai és nemzetközi feltűnést keltett az a cikk is, amelyet a héten Lord Nigel Lawson, a kormányzó Konzervatív Párt egyik legtekintélyesebb veterán politikusa, a nemrégiben elhunyt egykori konzervatív miniszterelnök, Margaret Thatcher volt pénzügyminisztere írt a The Timesban, azt szorgalmazva, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az EU-ból. (MTI)

Scroll To Top