A brit kormány megkezdte a Royal Bank of Scotland reprivatizációját

A brit kormány megkezdte a pénzügyi válság idején részlegesen államosított Royal Bank of Scotland (RBS) reprivatizációját.

A kormány első lépésként a bank részvényeinek 5,4 százalékát kitevő 630 millió részvényen adott túl 2,1 milliárd fontért, részvényenként 330 pennys diszkont áron keddre virradóra. A bank részvényeivel ennél 7,6 pennyvel kereskedtek magasabb áron a Londoni Értéktőzsdén (LSE) a hétfő esti záráskor.
George Osborne pénzügyminisztert kedden bírálatok érték amiatt, hogy a kormány veszteséggel adja el részesesedését, amelyet annak idején részvényenkénti 500 pennys áron vásárolt 2008-ban. A vételi és az eladási ár közötti 170 pennys különbség 1,07 milliárd fontos veszteséget jelent az államnak.
Elemzők rámutattak, hogy a részvényeket februárban magasabb áron lehetett volna eladni, akkoriban ugyanis 400 penny feletti áron kereskedtek velük.
A brit kormány részesedése ezzel 73,2 százalékra csökkent az RBS-ben az eddigi 78,3 százalékról. A kormány 2008-ban 45,8 milliárd fonttal segítette ki a pénzintézetet.
A brit kormány csaknem két éve jelentette be, hogy megkezdi a pénzügyi válság idején részlegesen államosított nagybankok reprivatizációját. Az amerikai Lehman Brothers bankcsoport hét évvel ezelőtti összeomlását követő  piaci pánikban a brit kormány és a brit jegybank, a Bank of England minden idők legnagyobb, garanciavállalásokkal együtt összesen 500 milliárd fontos bankmentő programját indította el, amelynek keretében évtizedek óta először kerültek állami tulajdonba brit nagybankok.
Az akkor részlegesen államosított két legnagyobb bank, a Royal Bank of Scotland és a Lloyds megmentésére közvetlenül csaknem 70 milliárd font költségvetési tőkeinjekciót fordított a kormány.
A pénzügyi válság előtt az RBS volt a világ egyik legnagyobb bankja. Az elmúlt hét évben azonban érdekeltségeinek több mint felét elvesztette, alkalmazottainak száma pedig 200 ezerről 110 ezer alá csökkent.
George Osborne júniusban úgy fogalmazott, a kormány az RBS-ben lévő tulajdonrészének legalább háromnegyedét értékesíteni akarja az elkövetkező öt évben.(MTI)

 

Scroll To Top