A Borsodchem 84 millió euróért épít új üzemet Kazincbarcikán - Gazdasagportal.hu

A Borsodchem 84 millió euróért épít új üzemet Kazincbarcikán

Új sósav konverziós üzemet hoz létre a kormány támogatásával Kazincbarcikán a kínai Wanhua csoport tulajdonában lévő Borsodchem Zrt., amelynél a 84 millió eurós beruházásnak köszönhetően legalább 70 új munkahely jön létre – jelentette be hétfőn Budapesten Szijjártó Péter, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Csien-seng Ting, a BorsodChem elnök-vezérigazgatója.

Szijjártó Péter beszédében kiemelte: az egyre dinamikusabban bővülő kínai beruházások jelentősen hozzájárulnak ahhoz, hogy mára Magyarország Európa termelési központja lett, a kínai vállalatok pedig regionális termelési logisztikai központként tekintenek Magyarországra. Az államtitkár jelezte: a beruházáshoz – amelynek köszönhetően 2500 fölé emelkedik a BorsodChem munkavállalóinak száma – a magyar kormány 996,6 millió forintos támogatást biztosít.
Csien-seng Ting hangsúlyozta: a magyar és a kínai kormány támogatása mellett a Borsodchem folyamatosan fejlődik, terveik szerint növelik kapacitásaikat, és arra törekednek, hogy még több kínai befektetőt ösztönözzenek magyarországi befektetésre.
Szijjártó Péter elmondta: a Wanhua elkötelezett a magyarországi termelés és tevékenység növelése mellett, és ez egy olyan beruházás, amely egy már Magyarországon működő vállalat tőke-újrabefektetése. Az új sósav kondenzációs üzem megépítése az államtitkár szerint három szempontból is segíti a magyar külgazdasági stratégiai célok megvalósulását.
Emlékeztetett arra, hogy a kormány 2010-ben hirdette meg a keleti nyitást, és azt is célul tűzte ki, hogy Magyarország legyen a kínai vállalatok európai üzleti terjeszkedésének regionális központja, egyfajta kapu Európa felé a kínai vállalatok számára, valamint hogy a magyar export folyamatosan bővüljön. A Wanhua beruházásának eredményeképpen mindhárom célkitűzésben előrelép Magyarország – mondta Szijjártó Péter.
A magyarországi kínai befektetések “zászlóshajója” a Wanhua magyarországi tevékenysége – fejtette ki az államtitkár, majd emlékeztetett arra, hogy amikor a Wanhua 2011-ben a Borsodchemben való szerepvállalásról döntött, akkor abban az évben az volt a legnagyobb kínai befektetés Európában.
Szijjártó Péter elmondta: a Borsodchem mostanra az észak-magyarországi térség egyik legnagyobb munkaadójává vált, hiszen 2500 munkavállaló dolgozik a vállalatnál és három vegyipari szegmensben is közép-európai regionális éllovasnak tekinthető. Termékeiket a magyar gazdaság szempontjából rendkívül fontos iparágak – például az autóipar, az elektronika és az építőipar – is felhasználják – fűzte hozzá.
Az államtitkár hangsúlyozta: a 84 millió eurós beruházással lehetővé válik, hogy a Borsodchem teljes egészében hasznosítsa a rendelkezésre álló izocianát gyártási kapacitását, és a cég egyúttal egy környezetkímélőbb működési módra tér át.
A beruházás jelentősen erősíti a magyar gazdaságot, hiszen a Borsodchem termelésének körülbelül 4/5-ét külföldön értékesítik, így joggal várható, hogy a termelés bővülésével a magyar export is tovább nő, valamint, hogy a Borsodchem megerősíti pozícióját a regionális versenyben, és az új üzem létrehozása újabb kínai vállalatok számára teheti világossá, hogy Magyarország jó befektetési célpont – mondta Szijjártó Péter.
A Wanhua beruházása jól illeszkedik a magyar-kínai gazdasági kapcsolatok fejlődésébe; tavaly Magyarország abszolút rekordot döntött a Kínába irányuló export tekintetében, és a kínai működő tőke értéke 3 milliárd euró körül van Magyarországon – ismertette az államtitkár.
Csien-seng Ting – aki egyben a Wanhua Industrial Group vezérigazgatója – beszédében hangsúlyozta: a Wanhua a világ harmadik legnagyobb izocianát gyártója, a Borsodchemmel a kölcsönös célok érdekében dolgozik együtt, és szeretnék növelni magyarországi kapacitásaikat.
Úgy vélte, Kína és Magyarország erőfeszítéseinek eredményeképpen jöhetett létre “ez a magas szintű, erőteljes együttműködés”, amely nagy jövő előtt áll.
Csien-seng Ting kiemelte: bízik abban, hogy a magyar kormány támogatásával a Wanhua cégcsoport és a Borsodchem egyfajta zászlóhajója lehet a magyar-kínai kapcsolatok előrelendítésének.(MTI)

Scroll To Top