A BÉT kiemelt feladatának tekinti az értékpapírosításhoz szükséges intézményi feltételek kialakítását

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) kiemelt feladatának tekinti az értékpapírosításhoz szükséges intézményi feltételek kialakítását – közölte a BÉT kedden az MTI-vel, miután az Országgyűlés a tőkepiaci törvény módosításával lehetővé tette, hogy a tőzsde értékpapírosítást elősegítő szervezői és tanácsadói tevékenységet folytasson.

A tőzsde e felhatalmazással a tőkepiac központi szereplőjeként konkrét eszközt kapott a kezébe ahhoz, hogy előmozdítsa az értékpapírosítás magyarországi elterjedését – áll a közleményben.
A közlemény szerint a vállalati hitelek “összecsomagolásának” és intézményi befektetők számára történő értékesítésének lehetősége a kis- és középvállalatok kötvénypiaci részvételét és finanszírozási alternatíváit bővíti, a befektetők érdekeinek védelme mellett.
Az értékpapírosítás során az értékpapírosítást kezdeményező fél – általában egy bank – meghatározott eszközeit egy portfólióba rendezve értékesíti egy másik félnek, aki az eszközportfólió megvásárlásának finanszírozására értékpapírokat bocsát ki a piac befektetői számára.
A BÉT közleménye szerint az értékpapírosítás hazai elterjedésével egy fejlett kötvénypiac alakulhat ki, amely a pénzügyi stabilitást növeli és ezáltal ellenállóbbá teszi a pénzügyi rendszert.

A vállalatok szélesebb köre által elérhető, likvid kötvénypiac a reálgazdasági szereplők számára diverzifikáltabb forrásbevonást tesz lehetővé, növeli a rendelkezésre álló forrást, ezáltal pedig a finanszírozási feltételek javulását eredményezheti. Ezek hozzájárulnak ahhoz, hogy mind a nagyvállalatok, mind a nemzetgazdasági szempontból kiemelt fontosságú kis- és középvállalatok forrásellátottsága és versenyképessége érdemben javuljon – áll a közleményben.
A BÉT a lakossági követelések értékpapírosítását nem támogatja, de a vállalati kötvénypiac kulcselemének nevezi a megfelelően működő értékpapírosítási piacot.
Az értékpapírosítási piac fejlesztése a tőkepiaci unióhoz is hozzájárul, az egyszerű és átlátható, egységesített keretek megteremtése az EU jogalkotási törekvésének is megfelel – hangsúlyozza a BÉT.(MTI)

Scroll To Top