A belső korrupció ellen harcol a Huawei Kínában

Erősíti a belső ellenőrzést és értékesítő ügynökeinek felügyeletét a Magyarországon is jelen lévő Huawei Kínában, miután több mint száz munkatársa keveredett korrupcióba – írja a Cajhszin gazdasági és pénzügyi magazin.

Kína legnagyobb telekommunikációs felszerelés-gyártó vállalata a lap szerint az elmúlt hónapokban 116 munkatársát és 69, vele szerződéses viszonyban álló értékesítő ügynökkel való kapcsolatát volt kénytelen felfüggeszteni korrupciós vádak miatt. Az érintettek közül négyet, így több ágazati vezető ügyét is bíróságra vitte a cég – írja a Cajhszin részletek említése nélkül.
A lap megjegyzi, ezek csupán a kivizsgált esetek, a vállalaton belüli korrupció valós mértéke ennél jóval nagyobb lehet. A legrosszabb a helyzet a vállalati értékesítés terén, ahol árkedvezményért cserébe a cég alkalmazottai hatalmas összegeket tehetnek zsebre. A korrupció azonban más részlegeken is terjed.
Egy zárt ajtók mögötti ülést idézve a magazin azt írja, a cég vezetői fokozott belső ellenőrzést rendeltek el és a vétkezők szigorú megbüntetését ígérték.
A kínai kormány bő másfél éve hirdetett átfogó korrupcióellenes harcot, melynek során csak az első félévben több, mint 30 ezer hivatalnokot vizsgáltak. A kampány a vállalati szférára is átterjed, ahol szintén hatalmas méreteket ölt a probléma, az elmúlt hónapokban számos nagy kínai és külföldi cégnél derült fény törvényellenes gyakorlatra.(MTI)

Scroll To Top