65 éve indult el a világ első atomerőműve Obnyinszkban

A Roszatom orosz állami atomenergetikai konszern nagyszabású ünnepségsorozattal emlékezik meg arról, hogy 65 éve, 1954. június 26-én kezdte meg működését a világ első atomerőműve Obnyinszk városa mellett, amely Moszkvától 100 kilométerre délnyugatra található.

Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója elmondta: „Az elmúlt 65 évre visszatekintve látható, hogy az atomtechnológia fejlődésének köszönhetően ma az atomenergetika biztonságosabb, megbízhatóbb és hatékonyabb, mint bármikor eddig. 1954 óta a teljes iparág túl van több leckén, számos biztonsági berendezést épített be, bevált módszereket alkalmaz, aminek köszönhetően magas biztonsági színvonalat ért el. Jelenleg a világ elképzelhetetlen az atomenergia nélkül. Most, 2019-ben büszkén ajánljuk a minden korábbinál nagyobb teljesítménnyel bíró és megnövelt biztonságot képviselő 3+ generációs VVER-1200 típusú atomreaktorunkat a világnak.”

Az ünnepségekre a Roszatom moszkvai központjában kerül sor. Ezzel párhuzamosan a helyi média képviselőit 2019. június 27-én látogatásra hívják az időközben már leállított Obnyinszki Atomerőműbe, ahol kerekasztal-beszélgetést rendeznek, amelyen az atomenergia környezetre gyakorolt hatása lesz a téma.

Obnyinszk városában koncerteket és a díjátadó ünnepséget, valamint az atomenergiáról szóló nemzetközi műszaki-tudományos konferenciát rendeznek a Roszatom és a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség, továbbá az iparág vezető szakembereinek részvételével.

A Roszatomról

A Roszatom a világon az egyetlen olyan vállalat, amely integrált, tiszta energiaforrást használó energetikai megoldásokat kínál, beleértve az atomerőművek tervezését, építését és működtetését, az uránbányászatot, a feldolgozást és dúsítást, a fűtőanyag-ellátást, a leszerelést, a kiégett fűtőelemek tárolását és szállítását és a nukleáris hulladék biztonságos kezelését. Több mint hetvenéves tapasztalat birtokában a vállalat hatékony megoldásokkal rendelkezik az összes atomerőmű típus vonatkozásában. A Roszatom a szélenergetikában, a nukleáris medicina, az energiatárolás területén és más kapcsolódó ágazatokban is érdekelt.

A moszkvai székhelyű konszern több mint 300 vállalatot és szervezetet egyesít és 250 000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Összességében a Roszatom rendelkezik a második legnagyobb uránkészlettel, a világ urándúsítási piacának több mint harmadát birtokolja. Az atomerőművek legújabb generációját építi, a következő tíz évre szóló megrendelés-állománya 133 milliárd USA dollár.

Scroll To Top