50 millió eurós kockázati hitel eszközt kap a Bolt

Az Európai Befektetési Bank (EBB) megállapodást írt alá az észt Bolt utazásszervező alkalmazás fejlesztőjével 50 millió euró értékű kockázati hiteleszköz (úgynevezett “venture debt facility”) rendelkezésre bocsátásáról. A finanszírozási megállapodás az Európai Stratégiai Beruházási Alap támogatásával jött létre az Európai Beruházási Terv részeként.

 

A hitelkeret a Bolt kutatás-fejlesztési céljainak megvalósítását segíti, hogy szolgáltatásai még biztonságosabbak, megbízhatóbbak és fenntarthatóbbak legyenek a vállalati működés megfelelő hatékonysága mellett. A Bolt a friss pénzügyi forrást a meglévő szolgáltatásai – mint például az utazásszervezés – mellett olyan új szolgáltatások fejlesztésére fordítja, mint az étel házhozszállítás.

 

Az EBB alelnöke, Alexander Stubb a megállapodást méltatva kijelentette: “Európa élen jár a technológia és innováció terén, és ennek remek példája a Bolt. Ahogy mondani szokás, ami mozdulatlan, az valójában visszafelé halad. És a Bolt mindig mozgásban van. Örömmel tölt el, hogy bankunk támogathatja a vállalat szolgáltatásainak fejlesztését, és azok kiterjesztését új területekre.”

 

Paolo Gentiloni, a gazdaságpolitikáért felelős európai biztos elmondta: “Észtország példaértékű Európában a digitalizáció terén. Büszke vagyok, hogy az Európai beruházási terv részeként Európa támogatja az észt Bolt erőfeszítéseit, melyekkel a városi mobilitást javító, innovatív és biztonságos szolgáltatásokat hoz létre.”

 

A Bolt társalapítója, Martin Villig hozzáfűzte: “A mobilitás egyike azoknak a területeknek, amelyeken a Bolthoz hasonló vállalkozások sokat tehetnek hozzá Európa fejlődéséhez. Mi, a Boltnál ugyanazon értékeket valljuk és képviseljük, mint az európai fogyasztók és a szabályozó hatóságok. Ezért is fogadjuk lelkesen az Európai Beruházási Bankot cégünk támogatói között. Részvételük lehetőséget teremt számunkra, hogy még szélesebb európai közönséget érjünk el innovatív szolgáltatásainkkal.”

 

 

 

 

Az Európai Beruházási Bank (EBB) az Európai Unió hitelintézete, amelynek tulajdonosai a tagállamok. Feladata olyan hosszú távú beruházások finanszírozása, amelyek hozzájárulnak az EU szakpolitikai céljainak megvalósításához. Az elmúlt öt évben az EBB közel 830 millió euró értékben finanszírozott észtországi projekteket többek között a technológiai, infrastrukturális és a közlekedési szektorokban.

 

A Bolt Európa egyik vezető közlekedési platformja, amely a városi közlekedés egyszerűbbé, gyorsabbá és megbízhatóbbá tételét tekinti fő céljának. A vállalat számos szolgáltatást kínál az utazásszervezéstől a mikromobilitáson át az étel hozhozszállításig. A Bolt-ot Markus Villig alapította 2013-ban, és jelenleg 35 országban 30 millió felhasználóval büszkélkedhet.

 

Az Európai Stratégiai Beruházási Alap (ESBA) az Európai Unió versenyképességét és hosszú távú gazdasági növekedését ösztönözni hivatott Európai Beruházási Terv alappillére. Garanciákat biztosít az EBB számára – akár magasabb kockázatú –  projektek finanszírozásához. Az ESBA által jóváhagyott projektek és finanszírozási megállapodások várhatóan 458,8 milliárd euró értékű beruházást segítenek elő, több mint 1 millió start-upot és kkv-t támogatnak az Unió 28 tagállamában.

 

Scroll To Top