5 előny, amit a diákmunka biztosít a vállalkozásoknak

Kitört a nyár, elkezdődtek a szabadságolások és hirtelen mindenhol égető probléma lett a nyári ügyelet és a helyettesítések megoldása. A rugalmas munkaerő ilyenkor hatalmas kincs – ezért ma az Atlasz Iskolaszövetkezet segítségével megnézzük, hogy milyen előnyei vannak a diákok foglalkoztatásának.

1. A diák flexibilis munkaerő

 

A diákmunka legnagyobb előnye, hogy a vállalkozások szabadon alakíthatják a munkaidő beosztást. Heti 20-40 órában úgy alakíthatják a munkarendet, hogy a legjobban igazodjon a cég ritmusához. Ezért, ha csak a nyári helyettesítések idejére van szükség kisegítésre, az is egyszerűen megoldható.

2. Csak 15% adóteher van a munkabéren

 

A diákok bruttó bére csak 15% személyi jövedelemadót tartalmaz iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás esetén, így rendkívül költséghatékony megoldás a tanuló alkalmazása. Ilyenkor a diákmunkás a fizetése 85%-át hazaviheti, az átlagos órabérek idén nyáron pedig bruttó 1000-1500 forint között mozognak.

3. Alig van céges adminisztráció

 

Az Atlasz Iskolaszövetkezetnél már online jelöltkezelő és jelenléti rendszer teszi gördülékennyé a diákmunkaerő toborzását. Így akár 2-3 nap leforgása alatt megtörténhet az állás meghirdetése, a leszerződés és a tanuló már munkába is állhat. Cégként nem kell a bejelentéssel, bérszámfejtéssel vagy az adminisztrációval törődni: mindezeket a diákszövetkezet intézi. A diák bruttó béréhez még hozzáadódik az iskolaszövetkezet díja és a végén egy elektronikus számlát kell csak kiegyenlíteni.

 

Cégként csak a szövetkezettel kell leszerződni – a diák iskolaszövetkezeti tagságát, illetve a munkára történő megállapodást már a diákszövetkezet intézi. Az AtlaszDiák esetében például online, egy elektronikus aláírást lehetővé tevő mobilos applikációval regisztrálhatnak és szerződhetnek a hallgatók.

4. Rész- vagy teljes munkaidőben is elérhető

 

A nyári szünetben szülői engedéllyel már 15 éves kortól, egyéb esetekben 16 éves kortól dolgozhatnak a diákok, egyetemi hallgatók – a szigorú előírások végett az Atlasz Iskolaszövetkezet 16 éves kortól fogad tagokat. Iskolaidőben általában heti 20-30 munkaórát vállal egy-egy tanuló, ilyenkor több fővel fedhető le a teljes munkaidő, de a nyári szünetben a heti 40 óra munka vállalása is jellemző. A havi óraszám rugalmasan alakítható, így akár ősztől-tavaszig is megtartható részidőben a diákmunkás.

5. Fiatal egyetemistákkal dolgozhatnak a cégek

 

A diákszövetkezet regisztrált tagjai leggyakrabban 18-23 év közötti, fiatal  egyetemisták, akik szeretnének saját jövedelmet és munkatapasztalatot szerezni. Így sokan keresnek szakmai gyakornoki pozíciókat, ahol az egyetemen tanultakat gyakorlatba ültethetik. Ennek köszönhetően a vendéglátás, az irodai adminisztráció és a fizikai munkák mellett akár a bonyolultabb, szakmai tudást jelentő feladatok is delegálhatóak a diákmunkaerőnek.

 

Ha flexibilis munkaerőre van szükség, aki átlátható feltételek mellett foglalkoztatható és akár 2-3 nap múlva munkába állhat, akkor a diákmunka tökéletes választás. Rövid és hosszútávon, az egyszerűbb feladatokkal és a szakmai teendőkkel egyaránt megbízhatóak a fiatalok. Napjaink tendenciáit követve pedig egyre nagyobb a létjogosultsága a rugalmas formájú foglalkoztatásnak – minden vállalkozásnak érdemes mérlegelni.

 

Scroll To Top