3 gyakran használt módszer a projektvezetésben

A projektmenedzsment fő feladata a projekt megvalósítási folyamatának irányítása, az erőforrások allokálása és a megfelelő módszertan kiválasztása, hogy a különböző technikai eszközökkel elérhessük a célt, mégpedig a projekt sikerre vitelét. Szerencsére több módszertan közül is választhatunk, így célszerű ahhoz folyamodni, amely leginkább beilleszthető a vállalatvezetésbe, a projektet megvalósítható csapat és a projektmenedzser munkafolyamataiba. Bemutatjuk a projektvezetésben leggyakrabban használt módszereket.

Scrum módszer

A Scrum módszer egy agilis elvekre épülő keretrendszer, amely meghatározza, hogy a projekten belül milyen szerepeket kell betölteni, milyen ceremóniákat kell tartani, és hogy melyek azok a dokumentumok, amelyek segíthetik a munkát. Az agile scrum módszer egyik legfőbb szereplője a Product Owner, aki a megbízói igények feltárásáért, azok követelményekké formálásáért felel, így egy összekötő kapocsként működik a megbízói és az üzleti oldal között. A másik legfontosabb szereplő a Scrum Master, akinek feladata a csapat menedzselése és motiválása, a scrum keretrendszer gyakorlati megvalósítása. A Product Owner és a Scrum Master mellett rendkívül nagy szerepet kap a csapat, ahol nincs hierarchikus viszony, minden tag magas fokú felelősséget vállal. A Scrum ceremóniák megkönnyítik a csapat számára a munkát, valamint tervezhetővé és átláthatóvá teszik a működést. A sprint planning során meghatározzák, hogy a projekt mely elemén fognak dolgozni a következő iterációkban, valamint a daily standupok 10-15 perces megbeszélések formájában kontrollálják a működést.

 

Agilis módszertan

Míg a Scrum módszer egy keretrendszer, addig az agilitás egyfajta gondolkodásmódként definiálható. Az agilis szervezet képes arra, hogy gyorsan változó környezetben rugalmasan alkalmazkodjon úgy, hogy közben magas ügyfél-elégedettséget érjen el. Sok vállalat agilis transzformációba vágja a fejszéjét, holott ezt a tevékenysége nem indokolja. Fontos felismerni azt a határvonalat, mikor kell egy cégnek az agilis módszertanhoz fordulnia. Abban az esetben, amikor a vállalat tevékenységi körében olyan projektek jelennek meg, ahol a megbízói igények jól meghatározhatóak, a környezet nem változékony, nem érdemes az agilis projektmenedzsment eszközeit alkalmazni.

 

Kanban módszer

A kanban módszer többek között annyiban különbözik a scrum módszertől, hogy az utóbbi sprintek mentén tervez, míg a kanban lehetővé teszi a folyamatos áramlást. A kanban segítségével rendkívül jól vizualizálhatóak és nyomon követhetőek a folyamatok. A módszer célja, hogy egy fejlesztési folyamat veszteségmentesen jöjjön létre, ezért korlátozza a munka mennyiségét és pontosan definiálja a szabályokat.

Scroll To Top