Akár 18% hozam 1 hónap alatt az arany befektetésen

Talán kevesen tudják, de ha valaki december közepén dollárért vett aranyat az január közepén majdnem 6%-os pluszban volt, viszont, ha ugyanezt az ügyletet euróval hajtotta végre, a növekedés már több mint 13%. Mi a helyzet, akkor, ha a forintra voksoltunk volna? Ebben az esetben több mint 18%-os hozamot értünk volna el egy hónap leforgása alatt. Nem rossz ugye?

Az arany mindig a gazdagságot, a jólétet, a stabilitást jelentette. A történelem során mindig is fontos szerepet töltött be az emberek életében. Ha az egyes korokat vizsgáljuk, akkor már az ókori egyiptomiak körében is nagy jelentősége volt az aranynak, de Amerika felfedezését követően az újkor egyik meghatározó árucikke az Inka arany volt. Később jelentős gazdasági szerepet kapott a Bretton Woods-i rendszerben, melynek elsődleges célja a rögzített valutaárfolyamok kialakítása volt. A megállapodás kísérlet volt arra, hogy a szövetségesek helyreállítsák az aranystandard módosított változatát. A rendszerben lévő tagországok kötelezettséget vállaltak arra, hogy saját fizetőeszközük dollárhoz viszonyított árfolyamát megvédik, saját valutájuk megfelelő mértékű eladásával, vagy vásárlásával. A viszonyítási alap, természetesen a dollár volt, melynek értékét az aranyhoz kötötték. A tagországok valutái rögzített árfolyamon beválthatóak voltak dollárra, tehát közvetett módon aranyra. A rendszertől azt várták, hogy hozzájáruljon a nemzetközi kereskedelem bővüléséhez, ezáltal elősegítse a jólét növekedését, és legfőképpen növelje a dollárba vetett bizalmat. A rögzített árfolyamrendszernek a fenntartása nehézségekbe ütközött, mivel a rendszerben résztvevő tagországok egymással összeegyeztethetetlen hazai gazdaságpolitikát folytattak (mintha napjainkban is hasonló problémákkal küszködnénk). A Bretton Woods-i rendszer végül a 70-es évek elején 27 év működés után összeomlott.

Beszéljünk akár recesszióról, akár gazdasági fellendülésről a központi bankok fizikai aranyfelhalmozása mindig is fontos szerepet kapott. A közelmúltban különösen az orosz jegybank volt aktív, amely a teljes tavalyi jegybanki kereslet több mint harmadát adta. Az oroszok ezek szerint nem csak a vodkát, hanem az aranyat is szeretik. Múlt évben 173 tonna aranyat vásárolt, ezzel már 1208,2 tonna aranyon csücsülnek. Jelentősebb mennyiséget a 2014-es évben csupán az ukrán jegybank értékesített, miután az ország geopolitikai helyzete miatt a gazdaság nehéz helyzetbe került. Aranykészletének mintegy 44 százalékát értékesítette, így tartaléka 24 tonnára csappant – írja a portfolio.hu

aranykereslet_20150220

forrás: WGC, saját szerkesztés

Befektetési oldalról az is meglepő és érdekes, hogy a befektetők jelentős része, akkor fektet aranyba, amikor annak magasan van az ára. Alacsonyabb árfekvésnél, amikor érdemes és indokolt lenne (meglepő módon) kevésbé célpont az arany. Persze a tudatos befektetők folyamatosan vásárolnak és halmoznak fel – nyilatkozta Nagy Attila a Solar Gold Zrt. vezérigazgatója. Hozzátette, hogy:

„Aki tudatosan építi a portfólióját, és 5-10 éves befektetésben gondolkozik, annak mindenképpen érdemes aranyba fektetnie. Az elmúlt 30-50 év tapasztalatai alapján kimutatható, hogy az a portfólió teljesített jobban, amelyik legalább 5-10%-ban tartalmazott aranyat. Természetesen kockázatokkal itt is számolni kell… Nem szabad minden vagyonunkat egyféle eszközben tartani… Tudatosan, előre megtervezve érdemes összeállítani a portfóliót. Ehhez természetesen szakemberek segítségét kell kérni. Az arany akkor is érték lesz, ha minden más elveszíti vonzerejét.”

Aki fizikai arany vásárlásán gondolkodik befektetés, vagy akár megtakarítási célból az a Solar Gold Zrt. kínálatából megteheti. Mintegy 11 féle befektetési aranytömbből választhat 2 grammtól egészen 1 kilogrammig, pár ezer forinttól 10 millió forintig.
A piacon lévő pénz mennyiséget a jegybankok határozzák meg, ha úgy gondolják, akkor csökkentenek a forgalomban lévő pénzmennyiségen, viszont ha úgy látják jónak pénznyomtatásba kezdenek. Amerikát, Japánt, majd az EU-t nézve sajnos az utóbbi a gyakoribb. Közgazdasági alaptétel, hogy ha valamiből egyre több, és több lesz, az folyamatosan elértéktelenedik, folyamatosan veszít értékéből.
Az arany viszonylag ritkán fordul elő a természetben, mindenki számára világos, hogy a készletek véglegesek. A történelem már bebizonyította, hogy aranyra mindig is szükség volt és lesz is.

 
A tájékoztatás nem teljes körű. A megfelelő befektetési döntés meghozatala érdekében kérjük, hogy konzultáljon szakértővel, tanulmányozza a kapcsolatos jogszabályi előírásokat, adóhatósági állásfoglalásokat. A közölt elemzések, tanulmányok, piaci kommentek és véleménynyilvánítások kizárólag tájékoztatások és nem minősülnek adótanácsadásnak, befektetési tanácsadásnak, befektetésre való ösztönzésnek, ajánlattételi felhívásnak. Az oldalon és hírlevelekben szereplő hírek, adatok és információk a Solar Capital Zrt. és a StockPortal.hu által megbízhatónak vélt forrásokból származnak, mindazonáltal a fentiekben foglaltakért az Solar Capital Markets Zrt. és a StockPortal.hu nem vállal felelősséget.

Scroll To Top