10%-os menetelés után merre tart az olaj árfolyama? - Gazdasagportal.hu

10%-os menetelés után merre tart az olaj árfolyama?

Az olaj az elmúlt hetekben igen jól muzsikált, 10%-ot sikerült felfelé menetelnie. Az emelkedésnek viszonylag sok oka volt, többek között a dollár gyengesége és a fúrótornyok számának csökkenése. A jövőben kisebb stagnálás vagy emelkedés lehet a valószínű forgatókönyv.

Újból 50 dollár felé emelkedett a WTI típusú olaj hordónkénti ár. Az olaj az elmúlt két hétben majdnem minden nap pozitív tartományban zárt. Ennek menetelésnek több oka is volt.:

1. Egyensúly felé való elmozdulásnak már látható jelei vannak. (USA készlet apadás)

2. Shale aktivitása csökkenni látszik, a fúrótornyok száma lassul, sőt már volt rá példa az utóbbi hetekben hogy csökkent is.

3. Szentpétervári Opec és nemopec tagországok találkozója aminek a leglényegesebb elem talán szaúdi ígéret bizonyosodott, amely szerint 600,000 hordóval vágják meg az exportjukat.

4. Dollár gyengesége (-8% YTD)

5. Mindezeket tetőzte a szélsőségesen pesszimista pozicionálóságból való elmozdulás.

Joggal vetődik fel a kérdés 10% százalékos menetelés után, hogy merre tovább innen. Nos nagyobb esésre nem, inkább oldalazás a valószínűbb, illetve függően a venezuelai helyzet eszkalalálódásától és az amerikai szankcióktól, emelkedés is lehetséges.


Forrás: GazdaságTV.hu

Scroll To Top