0,5 százalékos növekedés a Magyar GDP-ben

A bruttó hazai termék (GDP) 0,5 százalékkal emelkedett az idei második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg az első negyedévhez képest 0,1 százalékkal nőtt a gazdaság teljesítménye a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett gyorsbecsléséből.

Éves összehasonlításban 2011 negyedik negyedévében nőtt a GDP utoljára; az idei első negyedévben 0,6 százalékos volt a gazdasági növekedés a múlt év utolsó három hónapjához képest.
Pozsonyi Pál, a KSH nemzeti számlák főosztályának vezetője az adatok ismertetésekor elmondta: a növekedés elsősorban a mezőgazdaság és az építőipar teljesítménynövekedésének köszönhető; bár mindkét ágazatnál bázishatás is szerepet játszott a bővülésben. A mezőgazdaságról szólva kifejtette: az utóbbi két hét aszálya ellenére is jól teljesíthet az ágazat, bár nem annyira jól mint azt a szakértők korábban remélték.
A szakértő hozzáfűzte: az ipar hatása semlegesnek mondható a növekedésben, míg a szolgáltatások vegyes képet mutatnak.
Londoni pénzügyi elemzők is arra számítottak, hogy a második negyedévben, másfél év után először éves összevetésben is növekedhetett a magyar gazdaság teljesítménye.        A GDP mind a kiigazítatlan adatok szerint, mind a naptárhatás kiszűrésével 0,5 százalékkal nőtt a második negyedévben az előző év azonos időszakához képest, míg a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok 0,2 százalékos növekedést mutatnak.
2013 első félévében a gazdaság gyakorlatilag stagnált: a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint a GDP 0,1 százalékkal, a kiigazítatlan nyers adatok 0,2 százalékkal csökkent a gazdasági teljesítménye az előző év azonos időszakához képest, a munkanaphatástól megtisztított mutató pedig 0,1 százalékos növekedést jelez.
A KSH szerdán közölt adatsorából kiderül, hogy az előző negyedévhez képest 0,7 százalékos első negyedévi GDP-növekedést 0,6 százalékra változtatta a KSH a felülvizsgált adatok alapján. A negyedéves GDP-adatok megerősítették, hogy a magyar gazdaság 2012 harmadik negyedévében, amikor az előző negyedévhez képest nem csökkent a teljesítmény, kilábalt a recesszióból az első negyedévi 1,5 és a második negyedévi 0,5 százalékos visszaesés után.(MTI)

Scroll To Top