Budapestre költözik a Nemzetközi Beruházási Bank

Budapestre költözik a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB). A pénzintézet igazgatótanácsa december 4-i ülésén egyhangúlag hozta meg a döntést. Varga Mihály Pénzügyminiszter üdvözölte a lépést, valamint a magyar diplomácia sikereként értékelte azt.

 

A Nemzetközi Beruházási Bank (NBB, IIB – International Investment Bank) igazgatótanácsa a december 4-i kubai ülésén egyhangúlag döntött arról, hogy a pénzintézet Moszkvából Budapestre költözteti a székhelyét.

A várakozások szerint a Nemzetközi Beruházási Bank a lépéssel jobban beágyazódik az Európai Unió gazdasági rendszerébe, illetve tovább bővülnek az együttműködési lehetőségek más pénzügyi intézményekkel. Ezen felül a bank versenyképességének és fejlesztési lehetőségeinek nagymértékű javulását is várják a székhely Budapestre költözésétől. Varga Mihály üdvözölte a döntést és diplomáciai és politikai sikernek értékelte azt.

Nyikolaj Koszov, az Nemzetközi Beruházási Bank igazgatótanácsának elnöke szintén elégedettségét fejezte ki. „Az igazgatótanácsi ülésen kijelölt irányvonal új fejezetet nyit az NBB közel 50 éves történetében. Az meghozott döntések, többek között az, hogy Európa szívébe, Budapestre helyezzük át a székhelyüket, utat nyitnak a modern nemzetközi pénzügyi környezet megteremtésére” – hangsúlyozta az elnök.

A Vlagyimir Putyin és Orbán Viktor közötti sikeres szeptemberi tárgyalások jó alapot biztosítottak a döntés véglegesítéséhez. Az igazgatótanács a magyar delegációval egyeztetve megbizonyosodott arról, hogy hazánk minden tekintetben, diplomáciai, adminisztratív és pénzügyi szempontból egyaránt készen áll a pénzintézet befogadására. Az NBB a tervek szerint 2019 áprilisában kezdi meg működését az új székhelyen, Moszkvában pedig helyi kirendeltség végzi majd az operatív teendőket.

Scroll To Top