ingyenes webstatisztika

Csaknem 60 százalékkal nőttek a közvetlen külföldi tőkeberuházások Romániában

Csaknem 60 százalékkal nőttek Romániában a külföldi közvetlen tőkeberuházások az idén első hét hónapban a tavaly azonos időszakihoz képest – derült ki hétfőn a román központi bank közléséből.

A vizsgált időszakban a külföldi tőkeberuházások értéke 2 milliárd 84 millió euró volt, ami 775 millió euróval haladta meg az egy évvel korábbi 1 milliárd 309 millió eurót.
A román jegybank a külföldi adósságállományt is közzétette. Július végén ennek értéke 3,712 milliárd euróval csökkent a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az államadósság értéke 30,65 milliárd euró volt az egy évvel korábbi 32,872 milliárd euró után.
A központi bank által bemutatott adatok szerint a Nemzetközi Valutaalap felé Romániának nincs több tartozása. Victor Ponta román miniszterelnök a hét végén jelentette be egy televíziós műsorban, hogy Románia kifizette az utolsó adósságát is a washingtoni pénzintézettel szemben. Közölte, Románia nem akar több kölcsönt kérni az IMF-től, de érdekelt abban, hogy létezzen továbbra is egy elővigyázatossági hitelmegállapodás, miután a jelenlegi szeptember végén lejár.
Romániának 2009 és 2011 között volt hatályban egy csaknem 20 milliárd euró értékű, többoldalú, nemzetközi, készenléti hitelmegállapodása az IMF szervezésében. Ebből az összegből az IMF mintegy 13 milliárd eurót biztosított.(MTI)

640x40_feher
Scroll To Top