ingyenes webstatisztika

70 000 euró értékű díjat osztottak ki a legjobb innovációkért az EIT Jumpstarter start-up-versenyén

A Digital Freedom fesztivál kísérőrendezvényeként rendezték meg Rigában az EIT (Európai Technológiai Intézet) Jumpstarter nevű, korai fázisban lévő start-upok számára kiírt versenyének döntőjét, ahol összesen tíz országból 18 csapat mutatta be innovatív megoldásait az egészségügy, az élelmiszer- és a nyersanyagtudományok területén. Az egészségügyi kategória első díját a portugál iLoF csapata nyerte el egy olyan hordozható eszköz kifejlesztésével, amely a mesterséges intelligencia és fotonika segítségével teheti hatékonyabbá a klinikai tesztelés folyamatát az Alzheimer-kór gyógyításában. Az élelmiszertudomány kategóriában a 2BNanoFood biológiailag lebomló megoldása lett a győztes, míg a nyersanyagok területén az UP Catalyst csapata nyert a szintetikus grafén előállításának innovatív megoldásával.

 

Az EIT Jumpstarter versenyt Európa legrangosabb start-up versenyei között tartják számon; 2019-ben a legjobb európai tréningkezdeményezésnek járó Best European Association Training Initiative elismeréssel is díjazták. A programot három, az Európai Technológiai Intézet által életre hívott együttműködő szervezet fejlesztette ki: az EIT Health, az EIT RawMaterials és az EIT Food. Mindhárom intézményt az Európai Unió támogatja: Programjuk célja, hogy az egészségügy, az élelmiszer- és a nyersanyagtudományok értékláncára pozitív hatással bíró projekteket kutassanak fel és fejlesszék tovább a diákok, orvosok, technológiai szakértők, valamint kutatók és klinikai szakemberek innovatív ötleteit.

Az EIT harmadszor rendezte meg a Jumpstarter programját. Idén 13 európai országból 90 csapatot választottak ki, amelyek tagjai részt vehettek a tavasszal megrendezett hat, üzleti tervezésre fókuszáló bootcamp tréningen, majd ősszel további üzleti készséget fejlesztő és mentorprogramon. A képzések során szakértő zsűri előtt prezentálták ötleteiket, majd kiválasztották közülük azt a hat csapatot, amely továbbjutott a rigai döntőbe, és esélye nyílt a 70 000 euró összdíjazású megmérettetésen is részt venni.

Az EIT Jumpstarter egy egyedülálló páneurópai program, amely a legígéretesebb innovatív ötletekkel rendelkező tehetségeket tárja fel, és átfogó mentori és üzleti készségfejlesztő képzési támogatást nyújt számukra. Felmérésünk szerint a programban résztvevők 70%-ának nem volt korábbi üzleti tapasztalata. Intenzív képzéseket tartottunk nekik, amelyeket a legjobb, több iparágat is jól ismerő mentorok vezettek. Ennek eredményeként készen állnak saját vállalkozásuk elindítására. A kapott finanszírozás pedig hab a tortán” – mondja Marosvölgyi Dóra, az EIT Jumpstarter program menedzsere.

Az egészségügyi kategória döntős csapatai közül három Olaszországból, kettő Litvániából és egy Portugáliából érkezett. Élelmiszer kategóriában két csapat Hollandiából, egy Spanyolországból, egy Romániából, egy Portugáliából és egy Litvániából. A nyersanyagtudományok kategóriájában a döntőben két csapat szerepelt Észtországból, egy Németországból, egy Olaszországból, egy Dániából, egy pedig Finnországból. A kiélezett versenyben a legsikeresebb magyar projekt a második kiválasztási kör után a budapesti üzleti tervezési tréningre bejutó Bistroom nevű csapat volt, akik a kisebb éttermek reggeliztető szolgáltatásainak megreformálására dolgoztak ki megoldást. Szolgáltatásuk segítségével a szobafoglalás után a vendégek könnyebben tudnának tájékozódni a szállás közelében található reggelizési, étkezési lehetőségekről.

A három kategóriában összesen kilenc dobogós csapatot választottak ki. Az egyes kategóriák három első helyezést érdemlő projektje 10 000, a második 7000, a harmadik 5000 eurót nyert, ezenkívül minden kategóriában 5000 eurós különdíjakat is odaítéltek. A legjobb multidiszciplináris üzleti ötletért a Baltic Freya csapata vehetett át különdíjat, a Közönségdíjat az Odd.Bot szerezte meg, továbbá a legjobb RIS régióból, azaz kevésbé fejlett innovációs ökoszisztémával rendelkező régióból induló vállalkozásnak járó 5000 eurós elismerést pedig a ZeroSbatti kapta.

Az egészségügyi kategória második díját a litván Ligence kapta egy olyan megoldásért, amely mélytanulás segítségével automatizálja a szív ultrahangvizsgálatát, ami rövidebb eljárást és nagyobb betegbefogadási arányt eredményez. A harmadik helyen az olasz iBioTHEx team végzett, amely új gyógyszer fejlesztésén dolgozik cachexia – rákbetegség okozta kóros soványság – ellen.
Az élelmiszertudomány kategória győztese a portugál 2BNanoFood, amely az élelmiszerek minőségének megőrzése és a biztonsági előírások betartása mellett bioalapú és biológiailag lebomló anyagokkal helyettesíti az élelmiszerekben lévő szintetikus anyagokat. A 2. helyet a holland RapidPricer B.V. nyerte el, amelynek megoldása a kiskereskedőket segíti a haszonkulcsok növelésében és a hulladék csökkentésében az árak és promóciók valós idejű automatizálásával. A FiberBio végzett a harmadik helyen, amelynek rostban gazdag termékei az eddig a gyümölcslé és az olaj előállítása során kidobásra szánt gyümölcs-, zöldség- és vetőmag-pogácsa újrahasznosításával készülnek.

A nyersanyagok kategóriájában az 1. helyezett észt UP Catalyst új, olcsó és fenntartható technológiával nyert szintetikus grafitot, grafént és különféle katalizátorokat másodlagos nyersanyagokból. Ebben a kategóriában a 2. helyet a finn Nordic Carbon nyerte el, egy olyan technológia kifejlesztésével, amely nagy porozitása miatt magas hozzáadott értékű szén anyag előállítását teszi lehetővé üzemanyagcellás reakcióra képes szuperkondenzátorok és az akkumulátorok elektródjai számára is. A harmadik helyet az észt MiningSandboxAR érdemelte ki, amely bányászati társaságok támogatását tűzte ki célul annak érdekében, hogy a bányatervezésre fordított időt 20%-kal csökkenteni tudják és könnyebben meg tudják nyerni a környékbeli lakosokat és hatóságokat a bányanyitás támogatására úgy, hogy a végeredményt vizualizálva teszik vonzóvá a projektet.

A döntősök teljes listája itt található: https://eu.eventscloud.com/ehome/200196121/200483829/

 

Az EIT-ről

AZ EIT (Európai Technológiai Intézet) az Európai Unió által 2008-ban életre hívott független intézet, mely az európai innováció támogatását tűzte ki célul. Az EIT vezető üzleti, oktatási és kutató szervezetek határokon átívelő, dinamikus partneri kapcsolatait segíti elő. Az így létrejött innovációs közösségek programjaikkal egy-egy specifikus globális kihívásra adott megoldások létrejöttét támogatják. Az EIT innovációs közösségei vállalkozók új generációi számára szerveznek tréning programokat, termék és szolgáltatás újítások fejlesztését és új vállalatok alapítását támogatják. Együtt erősítik az innovátorokat és a vállalkozókat egész Európában annak érdekében, hogy a legjobb ötleteikből olyan termékek és szolgáltatások jöjjenek létre, melyek munkahelyeket teremtenek és növekedést eredményeznek.

A Jumpstarter programról

Az EIT Jumpstarter egy szelektív start-up verseny, amely ajtókat nyit az európai piacok felé, és összeköti a programban résztvevőket az EIT Health, az EIT Food és az EIT RawMaterials kiterjedt hálózatával. A különböző szakterületek legjobb szakértőinek hozzájárulásával, egyedülálló know-how és kreatív közösségünk segítségével célunk az, hogy támogassuk az ötlettulajdonosokat ötleteik sikeres üzletté való átalakításában.

AZ EIT Health-ről

Az EIT Health a legnagyobb európai, a magán és közszféra összefogásával működő non-profit szervezet az egészségügyi innováció területén. A több mint 150 partnerből álló EIT Health egy olyan különleges európai hálózatot hozott létre, amelyben vezető cégek, egyetemek, kutató és fejlesztőközpontok, valamint kórházak és intézmények együtt dolgoznak az egészségügy fejlesztésén az EU-ban. Az EIT Health feladata, hogy egy olyan ökoszisztémát hozzon létre, amely a jövő egészségügyén dolgozik: célja, hogy az európai állampolgárok tovább éljenek, egészségesen és boldogan. Az EIT Health 2 milliárd eurót fordít az európai egészségügyi szakemberek szaktudásának fejlesztésére, valamint felkutatja és támogatja Európa legnagyobb tehetségeit, továbbá innovatív gyógyászati termékek és megoldások kereskedelmi forgalomba hozásába fektet be. Ez az egyik legnagyobb közfinanszírozású egészségügyi kezdeményezés, amely az Európai Bizottság és az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával valósul meg. További információ itt található: www.eithealth.eu.

Az EIT Foodról

Az EIT Food egy pán-európai konzorcium, amely a vállalkozói mentalitás és az innováció ösztönzésére összpontosít az élelmiszeriparban. Az EIT Food közösség tagjai a nemzetközi élelmiszeripar világszínvonalú szereplői,: több mint 50 partner 13 országon átívelő, vezető vállalkozásaiból, kutatóközpontokból és egyetemekből álló hálózata. Az EIT Food fő célja, hogy Európát az élelmiszer-innováció és -termelés globális forradalmának középpontjába helyezze. Az EIT Food bevonja a fogyasztókat a változás folyamatába, javítja a táplálkozást, és az élelmiszer-rendszert erőforrás-hatékonyabbá, biztonságosabbá, átláthatóbbá és megbízhatóbbá teszi. További információ itt található: https://www.eitfood.eu.

Az EIT RawMaterials-ról

Az EIT RawMaterials a világ legnagyobb konzorciuma a nyersanyagágazatban. Legfőbb célja, hogy a nyersanyag szektort Európa egyik legfontosabb erősségévé tegye. Feladata az, hogy lehetővé tegye az európai ásványi-, fém- és nyersanyagágazat értékláncának fenntartható versenyképességét az innováció, az oktatás és a vállalkozói mentalitás ösztönzése révén. Az EIT RawMaterials célja az innovatív gondolkodásmód erősítése a nyersanyag-ágazatban, az ismeretek megosztása, a párbeszéd elősegítése, az innovatív technológiák fejlesztése és az üzleti vállalkozások létrehozásának támogatása. Az EIT RawMaterials több mint 120 fő- és társultpartnert, valamint több mint 190 projektpartnert fog össze 20 ország vezető ipari, szereplői, valamint egyetemei és kutatóintézetei közül. További információ itt található: https://eitrawmaterials.eu.

640x40_feher
Scroll To Top