Vihar – Több járásra másodfokú riasztást adtak ki - Gazdasagportal.hu

Vihar – Több járásra másodfokú riasztást adtak ki

A heves zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye több járására másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön kora este. Ezeken a területeken a következő órákban olyan zivatarokra kell készülni, amelyeket kárt okozó szél, nagyméretű jég kísérhet. Mindemellett az ország nagy részén várhatók még intenzív esőzések.

Az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzés szerint a felhőszakadás miatt Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest megyében, valamint Budapesten elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Ezeken a területeken egy-egy zápor, zivatar során rövid idő alatt 30 milliméternél is több eső hullhat.
Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok megyére a heves zivatarok miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.
Mint írták, főként az ország keleti felében várható csapadék. Helyenként rövid idő alatt sok eső, néhol 40 milliméternél is több hullhat, s dörgésre, villámlásra is számítani lehet. A zivatarok egyre inkább a keleti megyékre korlátozódnak, majd az éjszaka második felében ott is megszűnnek. Zivatarhoz (a záporeső mellett) néhol jégeső és viharos szél is társulhat.
Főként a keleti, délkeleti határvidéken egy-egy heves zivatar is előfordulhat, amelyet nagyméretű (akár két centiméternél nagyobb) jég és 90 kilométer/óránál is erősebb szélroham kísérhet.
Péntek reggelre a szélvédett, gyengén felhős tájakon köd képződhet. Napközben kis valószínűséggel az Északi-középhegység térségében, majd késő délutántól, estétől a Dunántúlon alakulhat ki néhol egy-egy zivatar. Heves zivatar vagy felhőszakadás azonban már nem valószínű.(MTI)

Scroll To Top