Fico: az ukrán szankciók veszélyeztetik az uniós tagországok érdekeit - Gazdasagportal.hu

Fico: az ukrán szankciók veszélyeztetik az uniós tagországok érdekeit

Az uniós tagországok érdekeire nézve veszélyesnek nevezte az ukrán parlament által elfogadott szankciós törvényjavaslatot csütörtökön Robert Fico szlovák kormányfő.

Fico erről a Szlovákiába irányuló orosz gázszállítás folyamatosságának biztosításával kapcsolatban beszélt újságírók előtt, azt követően, hogy egy lehetséges új – a 2009-eshez hasonló – gázválság kialakulásának veszélyeiről folytatott megbeszélést Pozsonyban a Szlovák Gázművek (SPP), illetve az Eustream gázszállító cég képviselőivel.
A találkozó után a szlovák miniszterelnök elégedettségének adott hangot amiatt, hogy eddig nem voltak fennakadások a keleti irányból Szlovákiába érkező gázszállításokban, ugyanakkor hangsúlyozta: országának “a jelenleginél összetettebb forgatókönyvre” is fel kell készülnie.
Elmondta: a folyamatos szállítás következményeként az ország gáztárolói napokon belül csaknem teljesen megtelnek. Ennek és részben a visszafelé áramoltatás (úgynevezett reverz gázszállítás) lehetőségének köszönhetően pedig kijelenthető, hogy Szlovákia meg tudja oldani saját gázszükségleteinek ellátását akkor is ha, “ukrán vagy orosz döntés következtében” leállna a szállítás.
Ugyanakkor a gázszállítás folyamatosságával összefüggésben, és az ukrán parlament által elfogadott szankciós törvényjavaslatra utalva leszögezte: különösnek tartja, hogy egy olyan ország (Ukrajna), amelynek az uniós tagországok segíteni próbálnak, ahelyett, hogy álláspontját egyeztetné az unióval, olyan egyoldalú lépéseket tesz, amelyek “jelen pillanatban, bár csak formálisan, de mégis veszélyeztetik az EU tagországainak gazdasági érdekeit”.
A szlovák miniszterelnök csütörtökön azt is megerősítette, hogy tartja magát a hét végén tett – és szlovák ellenzéki politikusok éles kritikáját kiváltó – kijelentéséhez, miszerint értelmetlenek az Európai Unió és Oroszország egymással szemben kölcsönösen foganatosított szankciói, s azokat Szlovákia számára is károsnak tartja. “Ha konfliktus van, azt más módszerekkel kell megoldani, nem értelmetlen, háromoldalú szankciókkal, amelyek mindenki gazdaságát károsítják” – szögezte le.
Az ukrán parlament által csütörtökön végleges formájában elfogadott törvényjavaslat büntetőintézkedésekkel sújtja az ukrajnai “terrorizmust” (vagyis a szakadárok fegyveres tevékenységét) és a Krím félsziget Oroszország általi elcsatolását finanszírozó természetes és jogi személyeket. A törvény értelmében a kormány javaslata alapján az ukrán Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) összeállítja a szankciókkal sújtandók listáját. A kijevi kormány 172 magán- és 65 jogi személy felvételét javasolja a szankciós listára. A büntetőintézkedések egyebek mellett kiterjedhetnek a listára kerülő személyek és vállalatok gazdasági, kereskedelmi tevékenységének megtiltására, valamint (ukrajnai) bankbetéteik befagyasztására.(MTI)

Scroll To Top