Vezető kutatóintézetek lassú élénkülést várnak az euróövezetben

Az év első három hónapjában még stagnál, de a következő két negyedévben már szerényen növekszik az eurózóna hazai összterméke, főként az Egyesült Államok és a feltörekvő országok növekvő kereslete következtében – írja a német Ifo gazdaságkutató intézet, a francia INSEE és az olasz Istat pénteken közreadott közös prognózisa.

A múlt év utolsó negyedében elszenvedett 0,6 százalékos visszaesés után az első negyedévben lassan stabilizálódik a gazdaság, de növekedés még nem lesz. A második negyedévben viszont 0,1 százalékkal, a harmadikban pedig 0,2 százalékkal bővül a GDP, főleg az exporttevékenység élénkülésének következtében, ami elsősorban az expanzív monetáris politika által amerikai és feltörekvő piaci gazdaságok növekvő keresletének köszönhető.
A háztartások fogyasztása nem nő, mert a romló munkaerő-piaci helyzet és a folytatódó költségvetési megszorítások miatt mérséklődik az elkölthető jövedelem, de nem is csökken, mert ezt kiegyenlíti az infláció csökkenése miatt keletkező többlet vásárlóerő.
Az ipari termelés a tavalyi utolsó negyedévi 2,1 százalékos visszaesés után az első negyedévben 0,5 százalékkal csökken, a következő három hónapban stagnál, de a harmadik negyedévben az export növekedése és a belső kereslet stabilizálódása következtében 0,3 százalékkal emelkedik.
A beruházások azonban a költségvetési konszolidáció miatt az első félévben tovább csökkennek, és csak a harmadik negyedévben lehet 0,3 százalékos növekedésre számítani.
A jelentés készítésekor azt vették alapul, hogy az infláció a márciusi 1,7 százalékról a harmadik negyedévben 1,5 százalékra lassul, az euró jegyzése 1,30 dollár, az olaj ára pedig 110 dollár körül alakul. A prognózis nem veszi tekintetbe azt a lehetőséget sem, hogy ismét súlyos pénzpiaci zavarok keletkeznek, noha politikai kockázatok továbbra is fennállnak – írja a jelentés. (MTI)

Scroll To Top