Symantec: alacsony az európai mobilfelhasználók biztonsági tudatossága

Miközben a felhasználók Európában egyre nagyobb fontosságot tulajdonítanak mobil eszközeiknek, biztonsági tudatosságuk aggasztóan alacsony szintű – állapítja meg a Symantec kiberbiztonsági szoftverfejlesztő vállalat tanulmánya.

A jelentés szerint az európaiak jellemzően már mobil eszközeiken használják az internetet és nemcsak kedvtelésből, hanem a munkájukhoz is. A tanulmány megállapítása szerint az európai felhasználók 34 százaléka nem tudna már mobil eszköze nélkül élni”, és közel negyedük állítja, hogy ha két dolgot lehetne kimenteniük az égő házból, akkor az egyik biztosan a mobiljuk lenne.
Az elemzés szerint sokan nincsenek tudatában, hogy milyen sok személyes információjuk kerülne veszélybe, ha ezek az eszközök elromlanának, elveszítenék őket vagy ellopnák tőlük. Mivel érzékeny információkról van szó, a vásárlóknak meg kellene tenniük néhány alapvető és egyszerű lépést annak érdekében, hogy megelőzzék azok illetéktelen kezekbe való kerülését.
A felmérés szerint az európai felhasználók nagy többsége, 69 százaléka tárol és forgalmaz érzékeny információt mobil eszközein, és több mint egyharmaduk nem alkalmaz jelszavas védelmet. A készülék elvesztése vagy ellopása esetén így rengeteg személyes információ válhat szabad prédává, például az elektronikus levelezési fiókok tartalma, amelyek munkahelyi információkhoz, illetve más online jelszavakhoz és bankszámlákhoz nyithatják meg szabad utat.
A tanulmány szerint Európában tízből hárman veszítették már el készüléküket, vagy lopták el tőlük. A pótlás a telefonok esetében átlagosan 122 euróba, azaz mintegy 37 ezer forintba, míg a táblagépek esetében ennek majdnem a duplájába, 233 euróba, azaz 71 ezer forintba kerül.
Ha illetéktelen kezekbe kerül a készülék, a felhasználókat leginkább a telefonszámla nagysága (43 százalék), a címlistával való visszaélés (26 százalék), illetve az online vásárlás (26 százalék) aggasztja leginkább.
A tanulmány szerint ugyanakkor az európai felhasználók alacsony biztonsági tudatosságára utal, hogy ötből ketten letöltenek alkalmazást nem biztonságos helyekről, illetve egyharmaduk szokott vásárolni nem biztonságos fizetési rendszereken, ami miatt akár hitelkártya adataik is illetéktelen kezekbe kerülhetnek. Ennek tulajdonítható, hogy már minden tízedik európai felhasználó vált már kibertámadás célpontjává.
Az európai mobilfelhasználók hiányos biztonsági tudatossága az ingyenes és nem biztosított wifi hálózatok használatában is megmutatkozik, annak ellenére is, hogy 50 százalékuk aggódik ennek kockázatai miatt. Ötből ketten személyes levelezésüket is ellenőrzik, sőt, ötből egy felhasználó még banki ügyeket is intéz nyilvános wifi hálózaton, tálcán kínálva fel ezáltal személyes adatait a bűnözőknek. (MTI)

Scroll To Top