Vecernji list: Bajnai titkos dokumentumokat adott át a Podravka-hitelről Kosornak - Gazdasagportal.hu

Vecernji list: Bajnai titkos dokumentumokat adott át a Podravka-hitelről Kosornak

Ismét a Podravka évekkel ezelőtti sajátrészvény-vásárlásáról, illetve az ehhez kapcsolódó OTP-szerepvállalásról ír a horvát sajtó. A Vecernji list című napilap cikke szerint Bajnai Gordon volt magyar kormányfő 2010-ben titkos dokumentumokat adott át az akkori horvát miniszterelnöknek a Molt is érintő ügylettel kapcsolatban. “A Podravka-ügyben a Mol végig transzparensen és jóhiszeműen járt el. A horvát sajtóban megjelent állítások meglehetősen avíttak, minden alapot nélkülöznek, sőt pont az ellenkezőjét állítják, mint ami valójában történt” – reagált a lapok írásaira Ferencz I. Szabolcs, a Mol-csoport vállalati és közkapcsolati ügyvezető igazgatója.

Jadranka Kosor volt horvát miniszterelnök olyan titkos dokumentumokat kapott Bajnai Gordon volt miniszterelnöktől, amelyekből kiderül, hogy a Mol Nyrt. és az OTP pénzügyi hitelt biztosított a Podravka horvát élelmiszeripari cégnek saját részvényei vásárlásához – írja a Vecernji list szerdai száma.
A 2010-ben átadott dokumentumokból – amelyeket a Jutarnij list szerint a magyar titkosszolgálat készíthetett – kiderül: a Mol 34 millió euró összegű hitelre vállalt kezességet az OTP-nél, a Podravka menedzserei és az akkori horvát miniszterelnök-helyettes Damir Polancec számára, hogy részvényeket vásároljanak a horvát élelmiszer-ipari vállalatban – írta a lap.     A Vecernji list azt írta: az ügyészség korrupció és szervezett bűnözés elleni irodája (USKOK) a Bajnai által átadott dokumentumok alapján kiderítette, hogy amíg Polancec a horvát kormány nevében a Mollal tárgyalt az INA irányítási jogairól, ezzel egy időben zajlottak azok a hiteltárgyalások is, amelyeket az OTP folytatott a Podravka menedzsereivel.
A Podravka 2011-ben megegyezett az OTP-vel és visszafizette a hitelt. Az OTP és a Mol, mint kezes nem szenvedtek el pénzügyi veszteséget, míg a Podravka vesztesége 400 millió kunára becsülhető – jegyzi meg a lap.
A Mol illetékese elmondta: Bajnai Gordon mielőtt hivatalosan találkozott volna Jadranka Kosor egykori horvát miniszterelnökkel, a horvát sajtó elkezdett foglalkozni a Podravka-üggyel. Ezért a magyar miniszterelnök egy összefoglaló tájékoztatást kért a Moltól, hogy miért és milyen módon érintettek magyar cégek az ügyben.
Mivel az ügy nem szerepelt a tárgyalás hivatalos napirendjén, Bajnai Gordon úgy látta jónak és helyesnek, hogy az összefoglalót megkapja Kosor miniszterelnök asszony, a jóhiszemű és transzparens tájékoztatás szellemében. Az összefoglalót a Mol készítette és a normális üzleti gyakorlatnak teljességgel megfelelően “szigorúan bizalmas” jelzéssel volt ellátva – mondta Ferenc I. Szabolcs.
Bizonyos újságok izgatott spekulációi ellenére, a titkosszolgálatoknak ehhez semmilyen formában nem volt köze – tette hozzá.
Elmondta azt is: a magyar Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete elkészítette a Podravka-ügy teljes magyarországi dokumentációját, melyet át is adott a horvát hatóságoknak.
A Wikileaks értesülései szerint egyébként a horvát legfőbb ügyészt lenyűgözte a dokumentáció széleskörű, mély és a teljesség igényével készült elemzése. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy az ügyet végül lezárták – hangsúlyozta.
“Az elmúlt napok manipulálásai után – melyek érdekes módon a Sanader-ügy Legfelsőbb Bírósági tárgyalásaival esnek egybe – nem vagyok meglepődve, hogy ezt a régi, dohos-szagú történetet teljesen kicsavarva ismét elővették” – mondta a Mol illetékese.(MTI)

Scroll To Top