Ukrán válság – Szakadár zsoldosok érkeztek a Krímből Donyeckbe - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Szakadár zsoldosok érkeztek a Krímből Donyeckbe

Az Oroszország által elcsatolt Krím félszigeten kiképzett zsoldosok mintegy százfős csapata érkezett a kelet-ukrajnai Donyeckbe, hogy a szakadár erők oldalán bekapcsolódjon a harcokba – írta hétfőn Dmitro Timcsuk, a kijevi katonapolitikai kutatóintézet vezetője Facebook-oldalán.

A szakértő – aki egyben az ukrán hatóságok által a szakadárok ellen indított, Kijev által terrorellenesnek nevezett hadművelet övezetében adatokat gyűjtő Információs Ellenállás nevű szervezet vezetője – hozzátette, hogy a zsoldosok “jól felszereltek és felfegyverzettek”. A csapatot Donyeckben egységekre bontották.
Timcsuk értesülései szerint a Donyecktől északra lévő, Luhanszk megyei Alcsevszk körzetébe lőszerutánpótlás érkezett a szeparatistáknak Oroszországból. A konvoj ezúttal Gazel típusú mikrobuszokból állt, korábban Kamaz, illetve Zil teherautókon kaptak hasonló szállítmányokat a kelet-ukrajnai szakadárok – jegyezte meg a szakértő.
Timcsuk adatai alapján az elmúlt egy nap alatt a szeparatista erők több mint 50 támadást hajtottak végre ukrán csapatok állásai, illetve támaszpontjai ellen. Ezek közül legalább 10 alkalommal Grad rakéta-sorozatvetőkkel lőtték az ukrán fegyveres erőket. A tüzérségi támadásokban bevetettek továbbá harckocsikat és aknavetőket is.
A legtöbb támadást, összesen 12-őt a Donyeck és Luhanszk között körülbelül félúton lévő Debalceve térségében hajtották végre. Ezenkívül hevesen támadták a Donyeck környéki Piszki, Nyikisine, Tonenyk településeknél és a donyecki nemzetközi repülőtéren lévő ukrán katonai állásokat is.(MTI)

 

 

Scroll To Top