Ukrán válság – Egy ismert orosz jogvédő szerint több ezer orosz katona esett el a harcokban

Egy ismert orosz jogvédő szerint csaknem 4,5 ezer orosz katona esett el a kelet-ukrajnai harcokban, miközben Moszkvában azt állítják, hogy hadgyakorlaton haltak meg.

Jelena Vasziljeva az 1+1 ukrán tévécsatorna egyik műsorában beszélt erről, nyilatkozatát idézte hétfőn az UNIAN hírügynökség.
Vasziljeva szerint az orosz hatóságok arról tájékoztatják a kelet-ukrajnai harcokban elesett orosz katonák hozzátartozóit, hogy fiaik hadgyakorlaton haltak meg agyvérzés, infarktus vagy sérülés következtében, vagy pedig öngyilkosságot követtek el.
Jelena Vasziljeva a Gruz 200 (Teher 200) nevű orosz jogvédő szervezet alapítója. A szervezet neve egy kódjelre utal, amelyet az orosz hadsereg használ azokra az elesett katonákra, akik holttestét légi úton szállítják a temetés helyszínére. A kifejezés a nyolcvanas években, a Szovjetunió afganisztáni inváziója idején terjedt el, amikor az elesett katonák koporsójára 200 kilogrammot jelző cédula került (ha vonattal történt a szállítás, 300 kilogrammos volt a “teher”).
Vaszijeva a tévében elmondta, hogy bejárja az ukrán hatóságok által az oroszbarát kelet-ukrajnai szakadárok ellen indított, Kijevben terrorellenesnek nevezett hadművelet helyszíneit, és olyan információkat gyűjt, amelyeket az orosz hatóságok elhallgatnak. A térségbe érkező katonaanyáknak szerinte azt mondják, hogy fiaik hadgyakorlaton vannak. A jogvédő elmondta, hogy 4500 elesett orosz katonáról van tudomása, de közülük legfeljebb háromszázat temettek el – ők azok, akiknek holttestét visszakaphatták hozzátartozóik.
“Sok olyan anyával levelezek, akik már elvesztették gyerekeiket. Az első reakciójuk természetesen a sokk. Azt sugallják nekik, hogy nincs semmilyen háború, majd egyszer csak megérkezik házuk küszöbére a +kétszázas teher+. Azt mondják, arról kaptak értesítést, hogy agyvérzésben, sérülés következtében, infarktusban haltak meg vagy öngyilkosok lettek. Azt írják benne, hogy Rosztovtól 150 kilométerre haltak meg” – mondta Vasziljeva.
Az orosz hadsereg néhány nappal a “terrorellenes hadművelet” megkezdése után, április 24-én jelentette be, hogy a Délkelet-Ukrajnával határos orosz régiókban, a Rosztov-területen hadgyakorlat kezdődött. A NATO becslése szerint Moszkva mintegy 40 ezer katonát vezényelt akkoriban az ukrán határhoz, majd két hónapra rá egy részüket a hátországba vezényelte, de mintegy 20 ezren a térségben maradtak. Az orosz média a hét végén közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök utasítására további, mintegy 17 ezer 600 katona tér vissza állandó állomáshelyére.(MTI)

http://www.unian.net/politics/995131-v-ukraine-pogibli-uje-45-tyisyachi-rossiyskih-soldat-kotoryih-rf-vyidaet-za-samoubiyts-pravozaschitnitsa.html

 

 

Scroll To Top