Ukrán válság – Putyin polgárháborúra játszik volt tanácsadója szerint

Vlagyimir Putyin jelen pillanatban mindent megtesz azért, hogy Ukrajnában teljes körű polgárháború törjön ki – ezt állította pénteken blogjában az orosz elnök volt tanácsadója, Andrej Illarionov.

“Putyin közelmúltbeli számtalan provokatív lépésének – azoknak, amelyeket már végrehajtottak, amelyeket most hajtanak végre, és amelyeket a közeljövőben terveznek tenni – az a fő céljuk, hogy polgárháború kezdődjön Ukrajnában” – fogalmazott a volt tanácsadó.
Illarionov azt írta, hogy e provokációk közül sok szándékosan és demonstratív módon megsérti az ukrán államiságot, nemzeti jelképeket és nemzeti tudatot. A háttérben az a számítás húzódik, hogy elkerülhetetlen lesz a reakció.
A cél az, hogy provokálják az új ukrán hatalmat és arra késztessék, hogy válaszoljon, reagáljon, erőt alkalmazzon, tüzet nyisson, “lehetőleg úgy, hogy áldozatok legyenek” – olvasható a blogban.
Illarionov szerint Putyinnak “hullákra van szüksége, minél többre, minél több, annál jobb”. Hangsúlyozta, minél nagyobb a visszhangja egyik vagy másik társadalmi csoporthoz tartozó emberek halálának, annál hatékonyabb lesz a propaganda.
A volt orosz elnöki tanácsadó úgy látja, Moszkva mindent elkövet azért, hogy elindítsák azt a mechanizmust, amelynek nyomán “nem egyszerűen polgárháború, hanem teljes körű polgárháború robban ki” Ukrajnában.(MTI)

Scroll To Top