Ukrán válság – Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá a Voronyezsben fogva tartott ukrán pilótanőt

Pszichiátriai vizsgálatnak vetik alá Moszkvában a délkelet-oroszországi Voronyezsben fogva tartott ukrán pilótanőt, Nagyija Szavcsenkót – közölte ügyvédje szerdán.

Mark Fejgin ügyvéd azt is elmondta, hogy a voronyezsi Szovjetszkij kerületi bíróság október 30-ig meghosszabbította a júniusban elfogott pilótanő őrizetben tartását. Az ügyvéd szerint a vizsgálatot a délkelet-oroszországi nagyvárosban is elvégezhették volna, de a nyomozóhatóság ezt elutasította.
Szavcsenko írásban közölte, hogy nem akarja alávetni magát a pszichiátriai vizsgálatnak.
Az orosz nyomozóhatóságok állítása szerint a 31 éves ukrán pilótanő az Ajdar nevű önkéntes fegyveres csapat tagjaként harcolt a kelet-ukrajnai Luhanszk megyében, és ott esett az úgynevezett felkelők fogságába, amikor papírok nélkül akart átjutni az orosz határon. Július 8-án már egy voronyezsi fogdában helyezték őrizetbe.
Másnap azzal gyanúsították meg, hogy köze volt két orosz tévés: Igor Kornyeljuk és Anton Volosin halálához. A riporter és hangmérnök munkatársa Luhanszk közelében június 17-én aknatűzben halt meg. Állítólag Szavcsenko, a Mi-24-es harci helikopterre kiképzett ukrán lövésznő adta meg az adatokat bajtársainak az orosz tévések tartózkodási helyéről.
Szavcsenko tagadta bűnösségét a bírósági tárgyaláson.
Nyikolaj Polozov, az ukrán pilótanő másik ügyvédje a Twitter közösségi oldalon azt írta, hogy a bíróság a nyomozóhatóság “abszurd érvelése” és a védelem által ajánlott egy millió rubeles (mintegy 6,6 millió forint) óvadék ellenére döntött a pilótanő fogva tartásának meghosszabbításáról.
A voronyezsi bíróság épülete előtt a tárgyalás idején Amerika-ellenes tüntetés zajlott.(MTI)

Scroll To Top