Hivatalos eljárás indult Párizsban az IMF-vezér ellen

Hivatalos eljárást indított “hanyagság” miatt Christine Lagarde, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelenlegi főigazgatója, volt francia gazdasági és pénzügyminiszter ellen a francia köztársasági bíróság (CJR) a Bernard Tapie üzletembernek 2008-ban nyújtott nagy összegű kártalanítás ügyében. Az IMF nem kívánta kommentálni a hírt, a francia kormány pedig úgy vélte: a washingtoni intézménynek kell döntenie arról, hogy maradhat-e Lagarde a posztján.

Az eljárás megindításáról maga az IMF-vezér tájékoztatta szerdán a francia hírügynökséget. Lagarde jelezte: nem kíván lemondani tisztségéről és fellebbez a döntés ellen.
“Arra kértem az ügyvédemet, hogy nyújtson be fellebbezést a döntés ellen, amelyet teljesen alaptalannak tartok” – mondta Lagarde. “Még ma délután visszatérek Washingtonba dolgozni” – tette hozzá.
A miniszteri rangú politikusok ügyeivel foglalkozó bíróság kedden negyedik alkalommal hallgatta ki az IMF-főigazgatót az Adidas sportszergyártó cég eladása körüli, a gyanú szerint az államot megkárosító szövevényes kártérítési ügyben, amelyben az állam 2008-ben összesen 403 millió euró (126 milliárd forint) kártérítést fizetett Bernard Tapie üzletembernek, a cég korábbi tulajdonosának.
Lagarde 2007-től az IMF élére történő 2011-es kinevezésig irányította a francia gazdasági tárcát.
Az ügyészség 2011-ben csalás és hűtlen kezelés gyanújával indított eljárást az ügyben. Első, 2013 májusi meghallgatását követően a bíróság még csak az egyszerű tanú és a gyanúsított közötti, “jogi képviselővel rendelkező tanú” státusba helyezte Lagarde-ot, és további két kihallgatását követően sem gyanúsították meg. A “hanyagság”, amivel az IMF-vezért most megvádolták, egy év szabadságvesztéssel és 15 ezer eurós (4,7 millió forintos) pénzbüntetéssel sújtható.
Az IMF szerdán jelezte, hogy nem kívánja kommentálni a bíróság döntését.
“A főigazgatónő már állást foglalt az ügyben. Úton van Washingtonba, és természetesen, amint lehet, tájékoztatni fogja az (IMF) igazgatótanácsát” – közölte Gerry Rice, az IMF szóvivője a francia hírügynökséggel.
Párizsban a baloldali kormány arra hívta fel a figyelmet, hogy az IMF-nek kell eldöntenie azt, hogy a korábbi jobboldali miniszter az intézmény élén maradhat-e.
“A kormány nem kommentál olyan döntéseket, amelyek az IMF-től függnek és egyáltalán nem kommentál bírósági döntést” – mondta Stéphane Le Foll kormányszóvivő.
Az IMF igazgatótanácsa, amelyben mind a 188 tagállam képviselteti magát, korábban többször is jelezte: bízik abban, hogy Lagarde “képes hatékonyan ellátni feladatát” az ellene folyó vizsgálat ellenére.
A vitatott kártérítési ügy húsz évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Tapie eladta az Adidast egy francia állami vállalatnak.
Az ügyben eddig öt ember ellen emeltek vádat, köztük Bernard Tapie ellen is. A 70 éves marseille-i üzletembert azzal vádolják, hogy az ő ötlete alapján fordult választott bírósághoz 2007-ben Christine Lagarde akkori gazdasági és pénzügyminiszter annak érdekében, hogy megegyezéssel zárják le a 15 éve tartó pereskedést.
A nyomozók azt gyanítják, hogy a francia kormány azért vitte választott bíróság elé a jogvitát, hogy a marseille-i üzletember gyorsabban hozzájusson az államtól követelt kártérítéshez. A bíróság azt vizsgálja, pontosan milyen szerepe volt Lagarde-nak abban, hogy nem hagyományos jogi úton, hanem választott bíróság előtt zárták le az ügyet. Felmerült az a gyanú, hogy Nicolas Sarkozy akkori államfő így hálálta meg, hogy – a korábban a baloldalhoz közel álló – Tapie őt támogatta a 2007-es elnökválasztási kampányban.
Az ügyészség már eljárást indított a döntést kimondó bíró ellen (akiről kiderült: eltitkolta, hogy régi barátság fűzi Tapie-hoz), továbbá az adósságrendezésre létrehozott konzorcium volt vezetője, Jean-Francois Rocchi és Lagarde volt kabinetfőnöke, Stéphane Richard ellen, aki jelenleg a világ egyik legnagyobb távközlési vállalatának, az Orange-nak az elnöke.(MTI)

Scroll To Top