Ukrán válság – Moszkva szerint elfogadhatatlan az orosz újságírók kitiltása a washingtoni sajtótájékoztatóról

Elfogadhatatlannak és diszkriminatívnak tartja Moszkva azt, hogy orosz újságíróknak nem engedélyezték a részvételt Barack Obama amerikai elnök és Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnök washingtoni sajtótájékoztatóján.

Alekszandr Lukasevics orosz külügyi szóvivő pénteki közleménye szerint olybá tűnik, hogy Washingtonban, ahol “szeretnek töprengeni a szólásszabadságon és újságírók jogain”, nem hajlandók követni ezeket az elveket, és azt szeretik, ha csak “ellenőrzött” sajtóorgánumokkal van dolguk, amelyek a “kellő” információkról tájékoztatnak. Lukasevics bírálta az amerikai kormányzatot amiatt is, hogy szerinte szemet huny a Jacenyuk-kormány mögött álló “neonáci” Jobboldali Szektor bűncselekményei felett.
Jacenyuk szerdán tárgyalt Washingtonban Obamával a krími válságról, illetve az ottani orosz beavatkozásról. A megbeszéléseket követően tartott sajtótájékoztatóra ugyanakkor nem engedték be az orosz sajtó képviselőit – közölte az orosz külügyminisztérium. A tárca nem részletezte, hogy pontosan milyen újságok, illetve televíziók munkatársairól volt szó.
A Rosszija 24 állami hírtelevízió ugyanakkor helyi idő szerint csütörtök éjjeli híradásában részletesen beszámolt Barack Obama és Arszenyij Jacenyuk tájékoztatóján elhangzottakról. A tudósításban nem tettek említést arról, hogy munkatársukat, vagy általában az orosz újságírókat nem engedték be a washingtoni Fehér Házban tartott sajtóértekezletre.
A Nyezaviszimaja Gazeta című független orosz napilap csütörtökön a külföldi sajtóban közölt értékeléseket foglalta össze az amerikai elnök és az ukrán ügyvivő kormányfő washingtoni megbeszéléseiről, és arról is beszámolt, hogy az ITAR-TASZSZ orosz állami hírügynökség tudósítója később a Fehér Ház sajtótájékoztatóján tett fel kérdést Barack Obama és Arszenyij Jacenyuk megbeszéléseiről.
Maga az orosz állami hírügynökség sem írt arról, hogy kizárták az orosz újságírókat a két állami vezető tájékoztatójáról. Nem tett erről említést sem a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylap, sem a hatalomtól távolságot tartó, ugyanakkor jól értesült Kommerszant című tekintélyes orosz politikai-gazdasági napilap.(MTI

www.vesti.ru/doc.html?id=1369597&tid=105474
www.ng.ru/news/460354.html
www.kommersant.ru/doc/2428148

Scroll To Top