Ukrán válság – Most már a Krími félsziget sorsa a kérdés

Az ukrajnai válság fő kérdése a Krímben nem Viktor Janukovics leváltott államfőről szól, hanem arról, hogy a félsziget Ukrajna része marad-e – mondta Nagyezsda Gladkih, a Krími Magyar Társaság tiszteletbeli elnöke csütörtök este telefonon Szimferopolból a HírTV-nek nyilatkozva.

Arra a kérdésre, hogy polgárháborús helyzet van-e a Krímben, Nagyezsda Gladkih úgy felelt: az oroszbarát lakosok az Ukrajnától való elszakadást követelik, az ukránok és a krími tatárok viszont az ország egységének megőrzését szorgalmazzák.
Azzal kapcsolatban, hogy egy referendumon a lakosság hány százaléka támogatná az elszakadást Ukrajnától, azt mondta, várhatóan a szavazóknak csak a fele, azoknak is egy része alapvetően a gazdasági nehézségek – az alacsony nyugdíjak és fizetések – miatt. (A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje május 25-re írt ki népszavazást a köztársaság autonóm státusáról és jogköreinek kibővítéséről. A szavazóknak nem a terület elszakadásáról kell majd véleményt nyilvánítani, hanem arról, hogy “a Krími Köztársaság szuverén állammá váljon-e Ukrajnán belül”.)
A krími magyar vezető arról is beszélt, hogy a dél-ukrajnai félszigeten vannak, akik valószínűnek tartják az orosz beavatkozást, bár a budapesti memorandum értelmében Moszkvának erre nem lenne lehetősége. (A memorandumot 1994-ben Budapesten írta alá Ukrajna, valamint az Egyesült Államok, Nagy-Britannia és Oroszország. Ebben a felek vállalták Ukrajna biztonságának szavatolását, továbbá kötelezték magukat arra, hogy tartózkodnak a Kijevvel szembeni erő alkalmazásától, illetve gazdasági nyomásgyakorlástól.)
Nagyezsda Gladkih véleménye szerint Oroszország bejelentései arra utalnak, hogy Moszkva békét akar. A terület esetleges elszakadása csak népszavazással valósulhat meg – tette hozzá.
Az 1997-ben alakult Krími Magyar Társaság fő célja egyfelől a magyar nyelv megőrzése és a magyar hagyományok ápolása a helyi szórványmagyarság körében, másfelől pedig a magyar kultúra népszerűsítése a soketnikumú krími kultúrkörben. A félszigeten több száz, elsősorban kárpátaljai származású magyar él. A Krími Magyar Társaságnak több településen van képviselete, egyebek között a nyugati Jevpatorijában, a déli Alustában, Jaltában, valamint a keleti Feodoszijában. A társaságnak nemcsak magyarok lehetnek a tagjai, hanem mindenki, aki érdeklődik a magyar kultúra iránt, és fejleszteni kívánja a magyar-krími kultúrkapcsolatokat.(MTI)

Scroll To Top