Ukrán válság – Megállították az Oroszországból Ukrajnába behatolt katonai járművek java részét

Az ukrán fegyveres erők még a határ közelében megállították az Oroszországból hétfőn Ukrajnába behatolt katonai konvoj java részét, a többit “nyomon követik” – közölte a Nemzetvédelmi és Biztonsági Tanács (RNBO) szóvivője kijevi sajtótájékoztatóján.

Andrij Liszenko szavai szerint “orosz katonák donyecki szeparatistáknak adva ki magukat” megkísérelték kiterjeszteni a fegyveres konfliktust Donyeck megye déli részére. A terület az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van. A szóvivő értesülései alapján tíz harckocsi, két páncélozott szállítójármű és két Ural teherautó hatolt be Ukrajna területére. A határőrség tüzet nyitott rájuk, és erősítést kért. A konvoj zömét megállították, a többit jelenleg “nyomon követik”. Liszenko leszögezte: a páncélosokat “feltétlenül ártalmatlanná teszik”. Kiemelte továbbá, hogy a Novoazovszk és Mariupol közötti autóút, valamint Novoazovszk városa – amelynél a behatolás történt – jelenleg is az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt van.
Közben a dél-donyecki kikötőváros, Mariupol vezetése közölte, hogy a településen egyelőre nyugalom van, ugyanakkor az óvóhelyeket teljes készültségbe helyezték.
“Mariupolban elegendő létszámú fegyveres erő tartózkodik kellő mennyiségű katonai eszközzel ahhoz, hogy bármilyen támadást visszaverjenek” – hangoztatta Liszenko.
Megerősítette ugyanakkor, hogy jelenleg orosz területről lövik Novoazovszk városát.
A Dnyipro-1 önkéntes zászlóaljnál a 0629 Donyeck megyei hírportálnak azt mondták, hogy Novoazovszk közelében, a várostól északra fekvő Markino településnél heves harcok folynak. Az önkéntesek elmondása szerint a megye északi részéről szakadárok vonultak a településhez, valamint odaértek az Oroszországból behatolt harckocsik is, a zászlóalj szerint mintegy 30 jármű.
Az RNBO szóvivője tájékoztatott továbbá arról, hogy az elmúlt 24 órában négy katona esett el és 31 sebesült meg a Kijev által terrorellenesnek elnevezett hadművelet övezetében.
Közölte, hogy a terrorellenes erők megerősítették állásaikat Luhanszk városának északi részén. Szavai szerint bár a megyeszékhely jelentős része még a szakadárok kezén van, Luhanszk északi része felől a terrorellenes erők támadásokat indítanak, hogy onnan előrehaladva az egész várost ellenőrzésük alá vonják.
Beszámolt arról, hogy az éjjel orosz területről 19-szer lőttek át a határon a Luhanszk megyei határőrökre. Hozzátette, hogy orosz területről ismét észleltek berepülő drónokat – pilóta nélküli felderítő repülőgépeket – ukrán területek fölött Luhanszk, illetve a Krím félszigettel szomszédos Herszon megyében. Ezen kívül egy csoport fegyveres behatolt Oroszországból Luhanszk megyébe Amvroszijivka térségében, ahol a határőrök tüzet nyitottak rájuk. Szavai szerint a behatolók komoly veszteségeket szenvedtek, és visszavonultak orosz területre.(MTI)

Scroll To Top