Mol-INA-ügy – Egy választottbíróság megtiltja az INA-részvények eladását lapértesülések szerint - Gazdasagportal.hu

Mol-INA-ügy – Egy választottbíróság megtiltja az INA-részvények eladását lapértesülések szerint

Horvát sajtóértesülések szerint egy genfi nemzetközi választottbíróság hamarosan megtiltja a horvát kormánynak és a Mol magyar olajipari társaságnak, hogy eladják INA-részvényeiket a választottbírósági eljárás lezárásáig.

A Mol és a horvát kormány között tavaly szeptember óta folynak egyeztetések az INA horvát olajipari vállalat jövőjéről, de emellett mindkét fél nemzetközi jogi fórumhoz is fordult a tulajdonosi viták rendezése érdekében.
A magyar olajipari cég a washingtoni székhelyű Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központját (ICSID), míg a horvát kormány az ENSZ Genfben működő nemzetközi kereskedelmi jogi bizottságát (UNCITRAL) kereste meg a vita rendezése érdekében.
A Jutarnji list című horvát napilap pénteken megjelent számában a választottbírósági eljárást jól ismerő forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a választottbírák ideiglenes intézkedésként hamarosan megtiltják az INA-részvények eladását, s e döntés mindaddig érvényben marad, amíg a bíróság meg nem hozza a döntést a horvát kormány által az UNCITRAL-nál indított eljárásban.
A hírt kommentálva Ivan Vrdoljak horvát gazdasági miniszter a horvát közszolgálati televíziónak (HRT) szombaton elmondta: arra számít, hogy a választottbírósági eljárás legalább két évig eltart.
Az INA részvényeinek 49,1 százaléka van a Mol tulajdonában, a horvát állam pedig a részvények 44,84 százalékát birtokolja. A Mol rendelkezik az irányítói jogokkal. A horvát kormány és a Mol képviselői július végén tartottak legutóbb – immár ötödik alkalommal – egyeztetést az INA sorsáról, de akkor sem jutottak megállapodásra.(MTI)

Scroll To Top