Ukrán válság – Kijev szerint felújultak a harcok Kelet-Ukrajnában

Az elmúlt egy nap alatt a frontvonal valamennyi szektorában támadták az ukrán katonák állásait a Moszkva által támogatott kelet-ukrajnai szakadárok – jelentette hétfőn a kijevi hadműveleti parancsnokság.

A közlemény szerint a szakadár erők húsz alkalommal sértették meg a tűzszünetet. A leghevesebb támadások Donyeck környékét érték. Vasárnap este a két megyeszékhely között fekvő Artemivszk szektorában gránátvetőkkel, nagy kaliberű golyószórókkal és kézi lőfegyverekkel nyitottak tüzet a katonák állásaira. Luhanszk térségében Scsasztya városnál lőttek rá a katonákra szintén gránátvetőkkel és kézi fegyverekkel. A frontvonal déli szakaszán, az Azovi-tenger partján fekvő Mariupoltól keletre fekvő Sirokine településnél orvlövészek „dolgoztak”.
Az ukrán fegyveres erők a kijevi vezetés szerint a szakadár támadások ellenére maradéktalanul tartják magukat a szeptember 1-jén életbe léptetett minszki tűzszüneti megállapodáshoz.
Ezzel szemben a szakadárok önkényesen kikiáltott Donyecki Népköztársaságának „védelmi minisztériuma” hétfőn azzal vádolta az ukrán fegyveres erőket, hogy az elmúlt 24 órában 11-szer sértették meg a tűzszünetet Donyeck, és a megyeszékhelytől északra fekvő Horlivka térségében.
Eduard Baszurin, a szakadár „védelmi minisztérium” szóvivője azt közölte, hogy felderítésük 10 ukrán tüzérségi nehézfegyver frontvonalra szállítását rögzítette. Állítása szerint Luhanszke (Donyeck elővárosa) térségében négy darab D-30-as, 122 milliméteres tarackot, a Horlivkától északnyugatra fekvő Dzerzsinszknél két BM-21-es Grad rakéta-sorozatvető rendszert, a Horlivkától nyugatra eső Novhorodszkénél pedig négy önjáró tüzérségi löveget fedeztek fel. Közlése szerint a szakadár felderítés három T-64-es Bulat páncélos jelenlétét is megállapította a fronttól tíz kilométerre, Krasznohorivka településnél.
Mindkét fél azzal vádolja egymást, hogy a támadásokkal a másik fél válaszcsapást akar tőle kiprovokálni.
Áldozatokról, katonai veszteségekről egyelőre egyik oldal sem számolt be.
Kijev figyelmeztetett arra, hogy ha a szakadárok tovább élezik a konfliktust, azzal veszélybe sodorják a már megkezdett fegyverzetkivonást a térségben. Múlt szerdán öt katona sérült meg a frontvonal mentén a szakadárok váratlanul felújított támadásai következtében. Azt megelőzően viszonylagos nyugalom honolt a térségben azóta, hogy szeptember 30-án Minszkben a kelet-ukrajnai konfliktus tárgyalásos rendezésére életre hívott – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – összekötő csoport megállapodott a front menti övezetből történő fegyverzetkivonás folytatásáról, azaz a 100 milliméternél kisebb kaliberű tüzérségi eszközök eltávolításáról a két fél közötti ütközőzóna 30 kilométer széles térségéből. A 100 milliméternél nagyobb kaliberű nehézfegyverek kivonását már a februári minszki megállapodás előírta a szemben álló feleknek.
Októberben mindkét fél megkezdte a fegyverzetkivonást. A múlt héten az ukrán fegyveres erők és a szakadárok egyaránt azt jelentették, hogy be is fejezték a folyamatot. Kijevi források szerint viszont a szakadárok csak imitálják a kivonást, és nehéztüzérségi fegyvereket rejtenek el a frontvonal közelében, miközben Oroszországból továbbra is kapnak fegyver- és lőszerutánpótlást.
Kijev felhívta a figyelmet arra, hogy a szakadárok folyamatos „provokációikkal” jelentősen megnehezítik a térség aknamentesítését és a felújítási munkálatokat, ami a tél beállta után humanitárius katasztrófához vezethet a régióban.(MTI)

Scroll To Top