Ukrán válság – Kijev: folytatják támadásaikat a szakadárok, halottak - Gazdasagportal.hu

Ukrán válság – Kijev: folytatják támadásaikat a szakadárok, halottak

Három ukrán katona halt meg és 15 megsebesült az elmúlt 24 órában a keleti országrészben folyó harcokban – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Vladiszlav Szeleznyov, az ukrán fegyveres erők főparancsnokságának szóvivője.

A kijevi tisztségviselő szavai szerint továbbra is igen feszült a helyzet Kelet-Ukrajnában, az elmúlt egy nap alatt az oroszbarát szakadárok 55 települést lőttek. Elmondta, hogy jelenleg 366 sebesült katonát ápolnak kórházban, közülük 15 állapota súlyos.
A harcokat figyelemmel követő és azokról információkat gyűjtő Dmitro Timcsuk ukrán katonai szakértő szerdán arról számolt be, hogy a Donyeck és Luhanszk városok között fekvő kulcsfontosságú Debalceve térségében folyamatosan érkeznek újabb harcoló egységek a szakadárokhoz. Adatai szerint jelenleg mintegy 2500 fegyveres, 35 harckocsi, 50 páncélozott harcjármű, 50 löveg és legalább 22 rakéta-sorozatvető van a város térségében. Az ukrán fegyveres erők által múlt nyáron visszafoglalt terület ék alakban nyúlik be a szakadárok által megszállt régióba, a korábban 45 ezer lakosú Debalceve városa pedig fontos vasúti csomópont.
Timcsuk információ alapján előző nap a szakadárok egy sikertelen ostrom után visszavonultak korábbi állásaikba Debalcevénél, ahol gyűrűbe akarják zárni a települést védő ukrán katonákat, éppúgy, mint tavaly ősszel a Donyeck melletti Ilovajszknál tették. A védelmi minisztérium hivatalos adatai szerint több mint száz ukrán katona halt meg az ilovajszki “katlanban”. Ez volt az ukrán fegyveres erők eddigi legnagyobb harctéri kudarca a terrorellenesnek nevezett hadművelet (ATO) tavaly áprilisi kezdete óta.
Leonyid Matyuhin, az ATO parancsnokságának katonai szóvivője arról számolt be, hogy az éjjel súlyos tüzérségi párbaj bontakozott ki az ukrán fegyveres erők és a szakadárok között a Donyeck környéki Piszkinél, valamint a megyeszékhely és Debalceve közötti területen fekvő Novobahmutyivka településnél.(MTI)

Scroll To Top