Ukrán válság – Kijev: az ukrán fegyveres erők az összes nehézfegyvert kivonták az ütközőzónából

Az ukrán fegyveres erők végrehajtották a nehézfegyverek kivonását a kelet-ukrajnai frontvonal mentén a minszki megállapodásoknak megfelelően – jelentette ki Sztepan Poltorak ukrán védelmi miniszter szerdán Kijevben, a kormány ülésén elmondott beszámolójában.

“Minden köztelezettség teljesült, amit az ukrán fegyveres erőkre hárult. A minszki megállapodásokban foglalt minden haditechnikai eszközt fegyverzetet kivontunk” – szögezte le a miniszter.
Hozzátette, hogy az kormányerők fegyverzetkivonása az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezetet (EBESZ) ukrajnai megfigyelői küldöttségének felügyelete mellett zajlott.
A kelet-ukrajnai konfliktus békés megoldása érdekében február 12-én született újabb megállapodás Minszkben a Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és az EBESZ képviselőiből álló úgynevezett kontaktcsoport, valamint a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadárok vezetői között. A dokumentumot a “normandiai négyek”, azaz a német kancellár, valamint a francia, az ukrán és az orosz elnök dolgozták ki a kontaktcsoport ülésével párhuzamosan, szintén a fehérorosz fővárosban tartott maratoni tárgyalásaikon.
A múlt szeptemberi minszki megállapodásokra épülő intézkedési csomag első pontja átfogó tűzszünetet írt elő. A dokumentum második pontjában szerepel az, hogy mindkét fél visszavonja a nehézfegyvereket egymástól ugyanolyan távolságra, hogy létrehozzon egy legalább 50 kilométer széles biztonsági övezet – azaz ütközőzónát – a 100 milliméteres és annál nagyobb kaliberű tüzérségi fegyverekre vonatkozóan.
A védelmi miniszter tájékoztatott továbbá arról is, hogy egy hónap alatt az ukrán fegyveres erők létszáma el fogja érni a nemrég elfogadott törvényben meghatározott maximális létszámot. Az ukrán parlament március 5-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, amely 250 ezer főben maximálja a fegyveres erők létszámát, amiből 204 ezer a katonák száma, a többiek egyéb feladatokat látnak el a fegyveres erők kötelékében.
Közben Andrij Liszenko, a kijevi hadműveleti parancsnokság szóvivője kedden arról tájékoztatott, hogy tűzszünet ellenére a kelet-ukrajnai térségben folyó szórványos tűzharcokban az elmúlt egy nap alatt egy katona vesztette életét és öt sebesült meg. Az azt megelőző 24 órában három katona esett el és öt sebesült meg. Továbbra is feszült a helyzet az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőváros térségében és Donyeck környékén. Mindkét térségből jelentettek orvlövésztámadásokat az ukrán katonák ellen.(MTI)

Scroll To Top