Ukrán válság – Jóváhagyta a részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet az ukrán parlament

Az ukrán parlament jóváhagyta kedden az újabb részleges katonai mozgósításról szóló elnöki rendeletet.

A határozat indoklása szerint a részleges mozgósításról hozott döntésre “a katonák és békés lakosok halálát okozó terrorizmus kelet-ukrajnai terjedése” miatt van szükség, továbbá azért, mert Oroszország jelentős csapatokat csoportosít Ukrajna határaihoz, ami “külső támadás veszélyét jelenti, és fenyegeti az ukrán állam függetlenségét”.
A mozgósítást a határozat életbe lépését követően, 45 napos időszakban hajtják végre.
A parlament törvénymódosítást fogadott el, amelyben felemelte a tartalékos tisztek hadkötelezettségségének maximális életkorát az eddigi 50 évről az altiszteknél 60, a főtiszteknél 65 évre.
Vita közben ismét verekedés tört ki az ülésteremben a Viktor Janukovics posztjáról eltávolított volt államfő hivatali idejében kormányzó Régiók Pártja és a jelenleg kormányon lévő nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt képviselői között.
Mikola Levcsenko, a Régiók Pártjának képviselője felszólalásában kijelentette, hogy kudarcba fulladt Petro Porosenko elnök kelet-ukrajnai béketerve. Olekszandr Turcsinov házelnök megvonta tőle a szót, ami dulakodást váltott ki a honatya frakciótársai és a “szvobodás” képviselők között. Ezután a házelnök megszavaztatta, hogy távolítsák el Levcsenkót az ülésteremből. A javaslatot a jelen lévő képviselők többsége elfogadta.
A parlament keddi ülésén a maláj repülőgép lezuhanásával összefüggésben nyilatkozatban szólította fel a nemzetközi közösséget, hogy nyilvánítsa terrorszervezetekké a donyecki és a luhanszki szakadárok “népköztársaságait”, valamint nyújtson segítséget – beleértve a haditechnológiait is – Ukrajnának a terrorizmus elleni küzdelemben.
A képviselők kedden törvénymódosítást fogadtak el, amely lehetővé teszi a kommunista párt képviselőcsoportjának feloszlatását. Az indítványt ötödik nekifutásra szavazta meg a parlament, a 450 fős törvényhozás 230 képviselőjének támogatásával.
A módosítás értelmében a házelnök bejelentheti egy frakció feloszlását, ha tagjainak száma a meghatározott minimum alá csökken. A szabályok szerint a minimális létszám a parlamenti ciklus kezdetekor meglévő legkisebb frakció tagjainak száma. A jelenlegi összetételű törvényhozásban a kommunistáké volt a legkisebb létszámú frakció, amelyből mostanáig több képviselő kilépett. Turcsinov közölte, hogy miután az államfő aláírta a törvényt, bejelenti a kommunista frakció feloszlását.(MTI)

Scroll To Top