Gázai konfliktus – Az izraeli légerő száz célpontot lőtt Gáza es-Sedzsáíja negyedében

Az izraeli hadsereg száz célpontot lőtt kedd hajnalban Gáza város izraeli határhoz közeli, keleti es-Sedzsáíja negyedében – közölte a Ynet, a Jediót Ahronót című izraeli újság honlapja.

A légierő többek közt öt mecsetet, egy sportstadiont és a Hamász katonai vezetőjének lakását lőtte kedd hajnalban. A tüzérségi tűzben palesztin források szerint heten vesztették életüket, és ezzel a palesztin halottak száma július 8-a, az Erős Szikla hadművelet kezdete óta ötszáznyolcvanháromra nőtt.
Az izraeli katonákat meglepte a hamászosok erőteljes gerillaharcmodora Sedzsáíjában – írta a Ynet. A 2009-es Öntött Ólom hadművelet idején az iszlamista fegyveresek eltűntek az izraeli hadsereg környékéről, de a mostani hadjáratban rendre felbukkannak az alagútrendszer titkos járataiból, rajtaütnek az izraeli katonákon, majd ismét eltűnnek.
„Együttműködünk a hírszerzéssel, ami az alagutakkal kapcsolatban különösen fontosnak bizonyult” – közölte a Ynettel egy magas rangú katonai forrás kedd reggel. „Ez a veszély vezet a legtöbb összecsapáshoz a terepen” – tette hozzá a alagutak hamászos védelmére utalva.
„Minden szempontból jobbak vagyunk náluk, és ezt sajnálatunkra nagyon is értik” – mesélte az egyik es-Sedzsáíjában harcoló izraeli katona. „Kijönnek, lőnek, majd eltűnnek. Ez egy hatalmas, zsúfolt lakónegyed épületekkel és udvarokkal, amely úgy elnyel egy katonai egységet, de egy egész zászlóaljat is, hogy meg sem érezni. Az alagutak kijáratait hálószobákba ásták, bokrok alá, utcák végébe” – tette hozzá.
„Az izraeli hadsereget meglepték. Menekülésre számítottak, mint az Öntött Ólom hadműveletnél, és helyette gerillaharcosokat találtak, valamint páncéltörő rakétákat a lakóházakban, mint a második libanoni háborúban. Szinte nem is látni őket, és rendelkezésükre áll a föld alatti rendszer, amelynek segítségével egészen közel juthatnak„ – állítja egy a terepen küzdő katona a Ynetben.(MTI)

Scroll To Top