Ukrán válság – Izvesztyija: Moszkva újabb nagy összeget különít el az ukrajnai menekültek ellátására

Újabb, több mint félmilliárd rubelt különít el az orosz kormány az ukrajnai menekültek ellátására, elhelyezésére – közölte értesülését az Izvesztyija című orosz napilap hétfőn.

A pénzt arra fordítják, hogy az ukrán állampolgárokat Oroszország különböző régióiba szállítják, és ott lakhatást és munkát biztosítanak nekik – írta a hatalomhoz közeli újság.
A menekültekre szánt pénzről szóló kormányhatározat tervezete szerint az orosz Szövetségi Migrációs Szolgálat (FMSZ) több mint 570 millió rubelt (mintegy 3,6 milliárd forint) a kis-és közepes vállalkozásokat támogató tartalékból veszi el.
Az orosz regionális minisztérium és a migrációs hatóság adatai szerint Oroszország területén a múlt csütörtöki állapotok szerint több mint 800 ezer ukrán állampolgár tartózkodott menekültként. Közülük több mint 250 ezren döntöttek úgy, hogy törvényesítik oroszországi tartózkodásukat és beadják erre vonatkozó kérelmüket a hatóságokhoz. Az orosz szakhatóság szerint az ukrajnai menekültek száma nőni fog.
A FMSZ augusztus elején közölte, hogy a regionális és területi igazgatóságokon naponta több mint 5 ezer ukrán kér munkavállalási, illetve tartózkodási engedélyt, vagy fordul a hatóságokhoz állampolgársági kérelemmel.
A menekültek többsége mindenét hátrahagyta Ukrajnában. Az emberek csak a legszükségesebbeket hozták el otthonaikból.
Az Izvesztyija birtokában lévő kormányhatározat tervezete szerint a most elkülönítendő pénzből csak egy alkalommal segítik a menekültek utaztatását, és az utazás alatti ellátását.
Az orosz állami sajtó beszámolói szerint a menekültekre odafigyelnek a hatóságok. Az Oroszország Ma nevű állami médiavállalatba bevont Ria Novosztyi orosz hírügynökség múlt csütörtökön a szibériai Krasznojarszki területre került ukrán menekültek helyzetéről számolt be. A mintegy 1200 ember fele ideiglenes szállásokon él. A krasznojarszki Rodnyik szociális központban élők naponta háromszor kapnak enni, és nem hagyják magukra őket. A migrációs szolgálat emberei, pszichológusok, képviselők, helyi szervezetek és a jóérzésű helyi lakosok is felkeresik, segítik a menekülteket – állította a hírügynökség munkatársa. Egy Aljona nevű, a kelet-ukrajnai Szlovjanszkból elmenekült fiatal nő elmondta, hogy bár a Krímbe akart áttelepülni,”úgy alakult, hogy az Uralon túlra kellett továbbutaznia”. A kezdeti nehézségek után a helyiek anyagi segítségével édesanyját is kihozatta Ukrajnából és munkát is kapott.
A pravda.ru független internetes oldalon a múlt szerdán közzétett cikk szerint ugyanakkor az észak-oroszországi Arhangelszkben tartózkodó ukrán menekültek egyenesen az orosz elnöknek panaszkodtak, hogy a helyi hatóságok megsértik őket és sem munkát, sem ellátást nem kapnak. (MTI)
www.izvestia.ru/news/575987
www.ria.ru/society/20140828/1021715235.html
www.pravda.ru/society/how/defendrights/27-08-2014/1223364-bezhenzy-0/

Scroll To Top