Ukrán válság – Egy tüntető meghalt a kijevi tömegoszlatásban

Egy tüntető életét vesztette a kijevi Függetlenség terén (Majdan) nem sokkal azután, hogy az ukrán rendőrség kedd este megkezdte a tömegoszlatást – közölte az Espresso TV ukrán internetes televízió.

A rendőrség hangosbemondón felszólította a téren tartózkodó nőket, hogy távozzanak, mert a helyszínen a rendfenntartó erők “terroristaellenes művelete” zajlik.
Egy szemtanú Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a rendőrség két vízágyúval bontja a barikádokat. A tüntetők nem hagyják el a teret, kövekkel és Molotov-koktélokkal dobálják a rendőröket.
Szintén az internetes televízió jelentése szerint Angela Merkel német kancellár nem tudja elérni telefonon Viktor Janukovics ukrán elnököt, hogy megvitassa vele az ukrajnai helyzetet. Több európai ország nagykövete is több órája hiába próbálkozik azzal, hogy telefonon beszéljen az ukrán elnökkel.
Arszenyij Jacenyuk ukrán ellenzéki vezető azzal a kéréssel fordult Janukovicshoz, hogy hirdessen “tűzszünetet” szerda reggelig.
Az ukrán belügyminisztérium adatai szerint a keddi összecsapásokban 120 rendőr sérült meg. A kijevi városi tanács pedig honlapján azt közölte, hogy 185-en fordultak orvosi segítségért.
Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter Twitter-bejegyzésében azt írta, hogy a Kijevből érkező képek “a 80-as évek lengyelországi hadiállapotának” korát idézik. Ilyen módszerekkel Ukrajnát nem lehet sem egyesíteni, sem megreformálni – írta Sikorski.
A lenta.ru orosz hírportál szerint a nyugat-ukrajnai Ternopilben tüntetők este megrohamozták a megyei adminisztráció épületét.(MTI)

Scroll To Top